Udruga Oblačić: Naša misija su sretna djeca s teškoćama u razvoju, ali i njihovi roditelji

"Terapija igrom jedini je ispravan oblik psihoterapije za djecu, jer igra je važna aktivnost kroz koju djeca uče, oruđe kojim se usvajaju znanja. Ako to oruđe nije ispravno i nedostaju dijelovi, ne može se kvalitetno usvajati nova znanja", kaže predsjednica udruge Maja Bonačić

"Uglavnom, naša djelatnost je psihoterapija za odrasle i djecu, pri čemu je u radu s djecom naglasak na terapiji igrom. Terapija igrom jedini je ispravan oblik psihoterapije za djecu, pri čemu je važno naglasiti da se kroz nju razvijaju i pojedini elementi igre, koji možda nedostaju kod djece s teškoćama u razvoju. Igra je važna aktivnost kroz koju djeca uče, oruđe kojim se usvajaju znanja. Ako to oruđe nije ispravno i nedostaju dijelovi, ne može se niti kvalitetno usvajati nova znanja.

Sve usluge koje nudimo su 50 posto snižene za roditelje i djecu s teškoćama u razvoju, a ako je jedan od roditelja nezaposlen, onda je popust 75 posto. Naravno, za obitelji teške imovinske situacije, usluge su besplatne, a tu su i naši projekti u kojima je participacija u potpunosti besplatna. Već dva mjeseca traje projekt 'Igrom protiv poteškoća',  gdje su sve obitelji koje sudjeluju jednoroditeljske, a imamo i jednog tatu", kaže predsjednica udruge 'Oblačić' Maja Bonačić.

Psiho kutak za sve

U tijeku su prijave za projekt 'Psiho kutak za sve', koji je namijenjen roditeljima, a prednost imaju oni koji imaju djecu s poteškoćama. Prvenstveno zato što su njima životne okolnosti najstresnije, a financijski troškovi puno veći. Riječ je o psihološkoj pomoći i podršci roditeljima. Ovim putem pozivaju sve zainteresirane roditelje da se jave.

Programi koje nude su u skladu s misijom udruge Oblačić, dakle pomoć nezaposlenim majkama djece s teškoćama u razvoju te općenito roditeljima djeces invaliditetom lošijeg imovinskog stanja.
Program 'Kavica' osmišljen je s ciljem međusobnog upoznavanja roditelja koji kroz druženje razmjenjuju informacije, istovremeno pružajući priliku djeci da steknu nove prijatelje.
'Oblačići stvaraju' radionica je namijenjena svoj djeci čiji su roditelji članovi, a svi možete u bilo kojem trenutku besplatno to postati. Kroz ovu radionicu razvija se dječja kreativnost, koriste boje i razni materijali, zajedno s radnim terapeutima uz pratnju pjesme i plesa. Svi materijali su osigurani, a roditelji to vrijeme mogu iskoristiti za šetnju, kavu i odmor ili sudjelovati ako to žele.

Dječji buvljak

Psiho kutak udruge 'Oblačić' nudi vam  različite oblike psihoterapije i savjetovanja. Terapija igrom za djecu sustavno je korištenje teorijskog modela kako bi se uspostavio interpersonalni proces u kojem educirani terapeut igrom koristi terapeutsku moć igre kako bi pomogao klijentima da preveniraju ili riješe psihosocijalne poteškoće, te ostvare optimalan rast i razvoj.
Igra je djetetov prirodni instrument kroz koji uči, izražava svoje emocije, ali i probleme te frustracije. Djetetova igra terapeutu može ukazati da li postoje neki pozadinski problemi, ali isto tako pomaže djetetu da se izrazi na jedan potpuno novi i nesvjestan način.

Organiziraju i dječji buvljak, na koje postavite svoj štand i razmjenjujete ono što vam više ne treba. Nema ulaznica, troškova, samo ponesite sve što više ne koristite te zamijenite za nešto što bi vam moglo koristiti, jer sredstvo plaćanja je robna razmjena.

Imate li interes sudjelovati u radu Udruge, kao korisnik, jedan od realizatora programa, volonter ili samo kao simpatizer  više možete saznati na stranici www.udruga-oblacic.hr.

Božica Ravlić