Nezaposleni s intelektualnim teškoćama teže nalaze posao od ostalih osoba s invaliditetom

Istraživanje također pokazuje da među zaposlenima samo 26 posto osoba s intelektualnim teškoćama radi na poslu s punim radnim vremenom. Većina ih radi za minimalnu ili, zahvaljući postojećem zakonodavstvu, manju plaću

Prema najnovijem Gallupovom istraživanju, objavljenom u The journal of vocational rehabilitation, čak dvije trećine odraslih s intelektualnim teškoćama u SAD-u su nezaposleni. Polovica onih koji rade zaposleni su u kompetitivnom okruženju skupa sa 'zdravima', 40 posto ih radi u zaštitnim radionicama, a 10 posto se samozaposlilo. 
“Posao je važan, ne samo zbog financijskih primanja nego i zbog osjećaja radnog i ljudskog dostojanstva. To se odnosi na sve pa tako i na osobe s intelektualnim poteškoćama“, kaže Gary Siperstin, ravnatelj centra za društveni razvoj i edukaciju na sveučilištu Massachusetts i voditelj Gallupovog istraživanja. Vlada je uložila milijune dolara kako bi pomogla osobama s intelektualnim teškoćama da se nakon školovanja što bolje snađu na tržištu rada. Ova studija pokazuje da se ti silni novci nisu najbolje iskoristili. Istraživanje također pokazuje da među zaposlenima samo 26 posto osoba s intelektualnim teškoćama radi na poslu s punim radnim vremenom. Većina ih radi za minimalnu ili, zahvaljući postojećem zakonodavstvu, manju plaću.  
Jedina pozitivna stvar koja se može iščitati iz istraživanja je da većina zaposlenih osoba s intelektualnim poteškoćama radi na svom poslu više od tri godine, što govori o visokoj razini sigurnosti radnog mjesta.

B. Šutalo