Anand Koti: Djeca s teškoćama u razvoju puna su ljubavi

Ljubav jednog od osnivača Zaklade Colorss prema toj djeci počela se intenzivnije zrcaliti 1999. godine kada je imao priliku karateu podučavati jednu grupu djece oštećenog sluha. Davao im je obuku i pripremao ih za nadolazeći turnir. Rezultat je pokazao da se trud isplatio, u kategorijama za dječake i djevojčice nagrade su dobila upravo "njegova“ djeca

Zaklada Colorss osnovana je 2008.godine kao nevladina organizacija koja je za cilj imala pomagati djeci s invaliditetom u stručnom osposobljavanju i podučavanju osnovnih životnih vještina.  Važan kotač u pokretanju ove zaklade bio je i Indijac Anand Koti.
Anand naglašava da djecu istovremeno uči kako se boriti s različitim vrstama ovisnosti, ali i kako da osobe s invaliditetom iskažu do kraja svoje potencijale. Ima značajno iskustvo u borilačkim vještinama, te u pomaganju osobama oboljelim od HIV-a i AIDS-a. Završio je i poseban tečaj u nastavi s djecom s posebnim potrebama i organizirao nekoliko akcija kojima je upozorio na potrebnu pomoć oboljelima od HIV-a i AIDS-a.Anand Koti
Colorss je zaklada čiji je član, a koja je osnovana u Indiji. Jedan od programa koje zaklada provodi je i "Jedan od svih nas“ koji djeci s invaliditetom pomaže u stvaranju veće razine integriranosti u društvu. Volonteri rade uglavnom na terenu s ciljem da svojim djelovanjem dokažu da je ispunjenje tog imperativa moguće. 
Najveći je problem shvaćanje života osoba s invaliditetom, jer su ljudi po tom pitanju dosta netolerantni. Upravo se na ovaj način kako djeluje zaklada može poboljšati praktičan pristup osobama s invaliditetom, te im omogućiti da postanu dio svakodevnog društva. Anand kaže kako nema riječi kojima može opisati svoje iskustvo u radu s djecom s teškoćama u razvoju. Njegova je ljubav prema toj djeci beskonačna i počela se intenzivnije zrcaliti 1999. godine kada je imao priliku karateu podučavati jednu grupu djece oštećenog sluha. Davao im je obuku i pripremao ih za nadolazeći turnir. Rezultat je pokazao da se trud isplatio, u kategorijama za dječake i djevojčice nagrade su dobila upravo "njegova“ djeca.
Prije nego je počeo raditi s djecom s teškoćama posjetio je mnoge udruge da bi vidio njihov način rada. Svaka je udruga imala određenu specijalnost, a djeca svoje karakteristike. Djeca su kroz godine djelovanja zaklade Colorss dobila pravilnije i bolje okruženje, ljubav i skrb, ali i higijenu i zdravstvenu zaštitu na višoj razini. U jednom je trenutku jedan od štićenika zaklade, shvativši što imaju, došao do Ananda i zagrlio ga u suzama. Bio je to posebno emotivan trenutak za obojicu. Oduvijek je smatrao da je rad s djecom s teškoćama u razvoju Božji dar njemu, a sada je bio siguran da upravo tamo želi raditi.
Danas Anand većinu vremena provodi na grupnim terapijama. One, osim što pomažu djeci s teškoćama u razvoju, pridonose i  buđenju svijesti kod građana pravima i položaju OSI zajednice. Postupno su djeca počela osjećati društvenu pripadnost upravo zahvaljujući terapiji. Kao grupa bolje su se međusobno razumijevali. Uskoro se velik broj okolnog stanovništva odlučio uključiti u rad zaklade i sada ona broji mnogo članova koji pomažu djeci s teškoćama, brinu o njima u svakodnevnim aktivnostima, a Anand smatra da su to plodovi dugotrajnog i teškog rada u zakladi i van nje.

Jasna Ožanić