Studija: Djevojčice prirodno otpornije na razvoj autizma od dječaka

Za potrebe istraživanja znanstvenici su analizirali više od 16 tisuća DNA uzoraka osoba oboljelih od autizma i drugih razvojnih poremećaja. "Sveukupno, žene imaju puno bolju kliničku sliku nego muškarci, unatoč činjenici da imaju iste varijacije genskih mutacija“, tvrdi Sebastian Jacquemont sa svučilišne bolnice u Lausanni

Nova studija pokazuje da je za razvitak  autizma i drugih razvojnih poremećaja  u djevojaka potreban veći broj štetnih genskih mutacija nego u dječaka
Ova studija nam pomaže shvatiti zašto je autizam 5 puta češći u dječaka nego u djevojčica.
Da bi se autizam razvio kod dječaka potrebno je mali broj genskih mutacija. Istraživanje objavljeno u četvrtak u The American journal of human genetics sugerira da djevojčica imaju prirodnu otpornost prema razvitku autizma i drugih razvojnih porermećaja.
"Ovo je prva studija koja na uvjerljiv način prikazuje razliku između razvitka autizma kod dječaka i djevojčica na molekularnoj razini“, kaže Sebastian Jacquemont sa svučilišne bolnice u Lausanni u Švicarskoj, voditelj istraživanja. 
Za potrebe istraživanja znanstvenici su analizirali više od 16 tisuća DNA uzoraka osoba oboljelih od autizma i drugih razvojnih poremećaja.
"Sveukupno, žene imaju puno bolju kliničku sliku nego muškarci, unatoč činjenici da imaju iste varijacije genskih mutacija“, zaključuje Jacquemont.
Prema znanstvenicima koji su radili na ovoj studiji ovi rezultati bi trebali pomoći tzv. rodnoj dijagnostici autizma i drugih razvojnih poremećaja.

B. Šutalo