Istraživanje: Čak i kod mlađih pacijenata nakon moždanog udara postoji opasnost od trajnog invaliditeta

Pokazalo se da je i nakon 10 godina od moždanog udara kod trećine pacijenata i dalje prisutan invaliditet i da im je potrebna pomoć kod svakodnevnih aktivnosti. Nakon detaljnije provjere i analize podataka primjećena je korelacija između razine rehabilitacije i tipa moždanog udara

Prema istraživanju koje je objavilo američko udruženje za srčane i moždane udare, trećina ljudi koji su doživjeli moždani udar prije svoje 50 godine nisu u mogućnosti živjeti samostalno i potrebna im je pomoć u svakodnevnim aktivnostima.
Statistike pokazuju da se 10 posto moždanih udara događa ljudima mlađim od 50 godina.

"Čak i ako se pacijenti čine relativno dobro oporavljeni s obzirom na njihove motoričke funkcije, postoji cijeli niz 'nevidljivih' oštećenja koja ostavljaju trajne posljedice na samostalni život pacijenta“, kaže dr. Frank-Erik De Leeuw, profesor neurologije i voditelj istraživanja. 
Istraživači su na primjeru 750 pacijenata, koji su doživjeli moždani udar između 18 i 50 godine, analizirali kolika je razina rehabilitacije nakon doživljenog moždanog udara.
Pokazalo se da je i nakon 10 godina od moždanog udara kod trećine pacijenata i dalje prisutan invaliditet i da im je potrebna pomoć kod svakodnevnih aktivnosti. Nakon detaljnije provjere i analize podataka primjećena je korelacija između razine rehabilitacije i tipa moždanog udara.
"Većina doktora ima ustaljeno mišljenje da mlađi pacijenti imaju veliki potencijal za uspješan oporavak od moždanog udara“, kaže dr. Leeuw. "Naša studija nažalost nije tako optimistična kad su pitanju mlađe žrtve moždanih udara. Ovu činjenicu se mora ozbilno shvatiti i otvoreno ju prenijeti pacijentima i njihovim obiteljima.“
Ovi rezultati ostavljaju otvoreno pitanje zašto je kod mlađih žrtava moždanih udara oporavak tako dug i težak.
"Trenutno ne znamo je li problem u kogniciji, depresiji, obiteljskim odnosima ili nekim drugim faktorima, ali kad budemo znali, moći ćemo razviti efektnije rehabilitacijske postupke“, rekao je dr. Leeuw.

B. Šutalo