Moja priča: Anamarija Lizačić

Talentirana glazbenica i pjevačica, pjesnikinja, trofejna plivačica koja je usto trenirala tenis, stolni tenis, jahanje i biciklizam. U tri godine bavljenja biciklizmom osvojila je tri zlatne medalje. Tko bi se usudio nakon Anamarijine priče ustvrditi da invaliditet znači ograničenje!?

Odaziva se na ime Anamarija Lizačić i tako je mlada da čovjek naprosto ne može povjerovati koliko se u njoj u to malo vremena nakupilo iskustva i mudrosti koje dolazi usporedo sa sazrijevanjem. Anamarija je bogomdani dokaz da tjelesni invaliditet može biti prepreka u životu jedino ako je duh slab. A kod Anamarije duha ima 'na bacanje', pa ga je odlučila 'distribuirati' na skladanje i pisanje pjesama. Isto tako, bila je trofejna sportašica u više disciplina.
Rođena je u kolovozu 1996. godine u Osijeku, odrastajući u društvu dva brata, mlađeg Kristijana i starijeg Danijela. Danas s mamom živi u Zagrebu.

Zvijezda je rođena

Bila je odlična učenica OŠ 'Trnjanska' i četiri je godine išla u osnovnu glazbenu školu 'Happy melody' u kojoj je svirala električni klavir, a počela je sa sintisajzerom. Na kraju osmog razreda Anamarija je od Učiteljskog vijeća dobila priznanje za najbolju učenicu škole kroz cijelo njezino školovanje. Sada je odlična učenica trećeg razreda Druge ekonomske škole i već tri godine ide na privatnu poduku iz sintisajzera i solfeđa na kojemu uči i pjevati.Anamarija na jednom od koncerata za mlade talente
Godine 2004.  osvojila je 1. mjesto na talent showu Novi Vinodolski, što je ujedno bio njen prvi javni nastup. Četiri godine kasnije osvojila je 3. mjesto na talent showu u Koprivnici.
A potom se otisnula u autorske vode! U veljači 2009. godine snimila je prvu verziju svoje autorske pjesme pod nazivom 'Nježan cvijet što mi znači sve', čijeg je teksta suautor s Draganom D. Maričić, a u drugom mjesecu 2014. snimila je i konačnu, remiksanu veziju i objavila je na youtubeu. Usto, snimila je i demo za svoju drugu autorsku pjesmu 'Ti ostani' koja je konačan oblik poprimila u drugom mjesecu ove godine. Velike nade polaže i u pjesmu 'Još uvijek volim te', snimljenu prošle godine, koju će promovirati na jednom od mnogobrojnih festivala na kojima sve češće nastupa.  I u slobodno vrijeme sluša glazbu, piše pjesme i svira, a idol joj je Toše Proeski.
Namjerno s Anamarijom nismo željeli razgovarati o njezinu invaliditetu jer vjerujemo da je dovoljno tek ovo napomenuti: ona je djevojka koja se kroz život probija u invalidskim kolicima. I točka!

Dobre vibracije

No, nikako ne možemo izostaviti jedno pitanje: otkud crpi pozitivnu energiju, mogu li se gdje kupiti te dobre vibracije?
"Za dobre vibracije velikim je dijelom zaslužan moj pas Medo, jako me veseli svaki trenutak koji provedemo zajedno. Naravno, ima i onih manje pozitivnih trenutaka. Primjerice, rastužuje me situacija u kojoj se nalaze mladi pjevački i glazbeni talenti, nije rijedak slučaj da se oni koji imaju talenta  ne žele time baviti glazbom, a oni koji ga nemaju bore se i rukama i nogama kako bi ostvarili karijeru. Što se tiče školovanja, još bih dodala da sam dobitnica učeničke stipendije za osobe s invaliditetom Grada Zagreba za 2012. godinu. Moram se pohvaliti da u školi nikad nisam osjetila diskriminaciju, osim malog nedostatka filantropije kod pojedinih učenika u srednjoj školi. Zapravo, najveću diskriminaciju osjetila sam na Jedna od brojnih medalja koje je Anamarija osvojila kao plivačicafestivalima pjevača amatera na kojima se natječem sa 'zdravom' djecom, u smislu da čim se pojavim u kolicima već sam obilježena velikim minusom. Čak se na jednom festivalu dogodilo da me žiri zbog mog invaliditeta nije ni ocjenio. Ono što želim je jednak položaj u takvim situacijama, uživati ista prava kao i ostali natjecatelji. Svi smo mi  dobri prijatelji i međusobno se podržavamo! Što se tiče mog stvaralaštva, uz sve ostalo napisala sam i oko 30 pjesama, što poezije, što tekstova koji se mogu uglazbiti. Jedna od tih pjesama, pod nazivom 'Ljubav', objavljena je u časopisu  Teen...

Obitelj mi je najveća podrška. Iako su mi roditelji rastavljeni i tata s braćom živi u Ivanovcu kraj Osijeka, uvijek mogu računati na njih, bez obzira u što se upustila Talent za glazbu naslijedila sam od roditelja koji sviraju harmoniku, mama je čak završila srednju glazbenu školu i autorica je aranžmana nekih mojih pjesmama koje još nisu izašle, a tata aktivno pjeva u MPS Baje", ponosna je na roditelje i braću Anamarija.

Talent iznad očekivanja

Osim glazbenog obrazovanja i nastupanja po raznim festivalima za otkrivanje talenata, pliva u PKOI 'Delfin' u koji se upisala 2013., nakon devet godina treniranja u PK 'Natator'. Kroz to razdoblje postala je višestruka državna prvakinja i osvajačica mnogobrojnih medalja i trofeja, među kojima izdvaja priznanje koje je osvojila 2009. godine u Austriji: nagradu za ukupnu pobjedu u svojoj kategoriji i priznanje za plivanje iznad očekivanja.
Uz plivanje Anamarija se bavila tenisom, stolnim tenisom, jahanjem i biciklizmom. U tri godine bavljenja biciklizmom, osvojila je tri zlatne medalje. Eto, tko bi se usudio nakon ove priče ustvrditi da invaliditet znači ograničenje!?

Mladen Kristić