Branimir Šutalo: Trijumf slijepe ekipe na prvom hrvatskom rock kvizu

Kviz u zagrebačkom klubu Hard place bio je iz područja u kojem su slijepi tradicionalno jaki, a i poznavao sam dosta slijepih koji su prilično potkovani u rock triviji. Osobe na koje sam odmah pomislio su bili Mario Perčinić, roker u praksi i znalac, i njegova ljepša i pametnija polovica Tanja Kleut

Vijest da je Zagreb svoju kulturno-zabavnu ponudu obogatio s još jednim pub kvizom, pa makar to bio i prvi rock kviz, ne čini se kao vijest koja bi zasluživala neki poseban tretman. Naravno, osim ako niste dio kvizne subkulturne scene ili stari roker koji raspolaže s hrpom zanimljivosti i trivijalija o svojim omiljenim bendovima.
Svi oni i mnogi drugi napunili su  u ponedjeljak navačer zagrebački rock klub Hard place kako bi sudjelovali na premijernom izdanju prvog rock kviza.

Zabavan i sadržajan hobi

Činjenica da sam i ja odlučio doći na kviz ne treba čuditi jer već odavno hodočastim po raznim pub kvizovima, a i glazba mi se pokazala kao jača kvizna rubrika. Godinama sam jedini kvizaški predstavnik zajednice slijepih i slabovidnih i nikako mi nije polazilo  za rukom uvjeriti slijepe da se i sami okušaju na nekom od mnogih zagrebačkih pub kvizova. Pozivali su se na pretjerani naglasak na vizualnim pitanjima, filmsku triviju o kojoj nemaju pojma i općenito nepristupačnost čitavog koncepta.

Činjenica da ima pitanja koja su vizualnog karaktera i time u pravilu predstavljaju nepremostivu prepreku meni kao slijepom kvizašu ne bi trebao biti razlog da slijepi odbijaju pub kviz kao opciju za zabavan i sadržajan hobi. Ipak su pitanja na pub kvizovima većinom pristupačna nama slijepima, a pokoje vizualno pitanje se u dobrom društvu lako preživi.

Kad sam čuo da se planira pokretanje prvog rock pub kviza pomislio sam, ako sad ne uspijem nagovoriti nekog od slijepih da posjete kviz onda neću nikada. Razlozi za izlike su bili minimalni. Kviz je bio iz područja u kojem su slijepi tradicionalno jaki, a i poznavao sam dosta slijepih koji su prilično potkovani u rock triviji. Osobe na koje sam odmah pomislio su bili Mario Perčinić, roker u praksi i znalac, i njegova ljepša i pametnija polovica, Tanja Kleut. Na moje iznenađenje i zadovoljstvo, pristali su bez posebnog nagovaranja. Dogovorili smo se da ćemo zajednički oformiti kviznu ekipu. Jedino nam je preostalo pronaći nekog vidiećeg da nam piše odgovore.

VIS Produžni kablovi

"Nisam znala što očekivati, ali s obzirom na Branimirov entuzijazam i oduševljenje prema kvizovima, imala sam osjećaj da bi mi se kvizno druženje moglo i svidjeti“, rekla je Tanja, apsolventica francuskog jezika i talijanistike. 
Kviznu ekipu smo nazvali VIS Produžni kablovi, a kao suigrači i predstavnici videće zajednice, pridružili su nam se Goran i Tonči. 
Nakon što je prošlo nnekoliko kviznih pitanja, pomislili smo, ili je kviz lagan ili nam ide prilično dobro. Pitanje za pitanjem, a mi glatko odgovaramo. Dobro, ne baš tako glatko jer je i na rock kvizu bilo vizualnih pitanja, ali tu su uskakali naši vidom obdareni sugrači koji su nas počastili podatkom da bubnjar Red Hot Chilli Peppersa Chad Smith neodoljivo podsjeća na glumca Willa Ferrella.  Kvizoman i filmski kritičar In-Portala Branimir Šutalo sa svojom filmskom tumačicom Gorankom, u privatnom životu suprugom
Uz kviznu zezeanciju i primjereno dobru glazbu u Hard Placeu, vrijeme je brzo proletilo i voditelj i autor kviza Igor Gabor je čitao poslijednje pitanje na kvizu.
Kviz smo odigrali odlično i premda je bilo pitanja na koje nismo imali pojma što odgovoriti, znali smo da smo dobri. Ostalo nam je pričekati rezultate kako bismo saznali koliko smo zapravo dobri.

Politička korektnost

Na kvizu je sudjelovalo 12 ekipa čiji se poredak čitao od lošije prema bolje plasiranima. Igor je čitao ekipu za ekipom i nikako da pročita VIS Produžni kablovi. Nakon što je pročitao ime naše ekipe prestao je s čitanjem poretka, a to je moglo značiti samo jedno, VIS Produžni kablovi su pobjednici prvog rock kviza u hrvata! Ne samo da smo pobijedili, nego smo to ostvarili na dominantan način, s 10 bodova razlike ispred drugoplasirane ekipe, čije ime zbog obzira i političke korektnosti nećemo spominjati. 
"Bio sam oduševljen kad sam shvatio da smo pobijedili na kvizu. Oduvijek sam vezan za glazbu, svirajući, slušajući ili čitajući o raznim zanimljivostima vezanima uz omiljene bendove. Drago mi je što se moja ljubav prema  rocku na kvizu pokazala prilično korisna“, rekao je nasmijani Mario Perčinić.
"Mogli bi mi redovito dolaziti na ovaj kviz“, rekao je Mario Tanji, dok smo svo troje čekali taxi nakon vesele i pobjedom začinjene kvizne večeri.

Valjda će ovaj kvizni trijumf većinski slijepe ekipe motivirati ostale slijepe da se uključe  na neki od mmnogobrojnih zagrebačkih pub kvizova, ali može se reći da je o ponedjeljka slijepa zajednica za 300 posto zastupljenija među kvizašima.
Branimir Šutalo