Studija: Autizam se može dijagnosticirati već u drugoj godini djetetova života

Prema podacima iz studije razvidno je da su kod djece kojoj je kasnije dijagnosticiran autizam već u drugoj godini primijećena odstupanja u motorici, komunikacijskim vještinama i socijalnoj interakciji

Učestale ušne infekcije i višestruka noćna buđenja su potencijalni rani znakovi autizma, pokazala je nova studija.
Djeca kojima su kasnije dijagnosticiran razvojni poremećaji češće su imali, u dobi oko 9 mjeseci, problema s noćnim spavanjem, pokazalo je istraživanje objavljeno u The journal of early intervention. Takva djeca su također imala veće probleme s ušnim infekcijama nego njihovi vršnjaci. 
Prema podacima iz studije razvidno je da su kod djece kojoj je kasnije dijagnosticiran autizam već u drugoj godini  primijećena odstupanja u motorici, komunikacijskim vještinama i socijalnoj interakciji. Također je  primjećeno da su se ta djeca često isključivala iz aktivnosti, a trebalo je više napora da ih se smiri nakon što se uzbude.
Dokazi koji se iznose u ovom istraživanju su samo prilog sve većem broju istraživanja koja pokazuju da se autizam može pouzdano dijagnosticirati već u djetetovoj drugoj godini. Trenutno, većini djece se autizam ne dijagnosticira prije četvrte godine.
"Što prije primijetimo razvojne anomalije, to su veće šanse da se kod djeteta razviju vještine koje će im pomoći u svakodnevnom životu i kasnijem školovanju“, rekla je Rosa Milagros Santos Gilbertz, koautorica studije sa Sveučilišta Illinois.

B. Šutalo