Udruga Kas: Terapijsko jahanje može bitno promijeniti život osobama s invaliditetom

Terapijsko jahanje poboljšava opće zdravstveno stanje korisnika i potiče ih na komunikaciju i suradnju. Osobama s fizičkim, psihičkim, mentalnim, emocionalnim i socijalizacijskim problemima terapijsko jahanje pomaže u uključivanju u standardne oblike života

Konj je životinja koja ima sposobnost uzajamnog razumijevanja i prepoznavanja emocija pa je kao takav izvrstan terapeut u radu s osobama psihičkih i emocionalnih poremećaja.

Sa svojim psihofizičkim osobinama pomaže pri stjecanju i razvoju emocionalne inteligencije, posebno kod djece. Za pravilnu, učinkovitu i sigurnu terapiju potreban je stručni i educirani tim koji se sastoji od više osoba s različitih područja djelatnosti, koji će uz terapijske konje i određena pomagala te tehničke uvjete učinkovito provoditi terapiju. Posve je jasno da uzgajivači, poznavatelji ili jahači konja, bez medicinskog znanja, iskustva i odgojno–obrazovnih struktura u timu ne mogu uspješno provoditi terapiju kao što je ne mogu provoditi ni vrhunski fizioterapeuti ili liječnici bez discipliniranog konja vođenog sigurnom rukom.

Senzibilizacija javnosti

"Udruga KAS je humanitarna, neprofitna, nestranačka organizacija koja već skoro 12 godina kontinuirano provodi program terapijskog jahanja za djecu i odrasle sa različitim oblicima invaliditeta s ciljem poboljšanja kvalitete njihova života. U našem programu sudjeluju korisnici s različitim stupnjem poteškoća u razvoju koji se u program rehabilitacije kroz terapijsko jahanje uključuju prema preporuci liječnika i Centra za socijalnu skrb, te dolaze sa područja cijele Sisačko-moslavačke županije. Program se provodi pod vodstvom licenciranog voditelja terapijskog jahanja u suradnji sa educiranim i predanim volonterima odgovarajuće struke (defektolog, fizioterapeut, radni terapeut, veterinarski tehničar). Koristi ovakvog programa su višestruke: poboljšanje psihofizičkog stanja korisnika, razvijanje socijalnih vještina, te tako sprečavanje institucionalizacije djece s teškoćama u razvoju. Osim toga, poticanjem volonterskog duha doprinosimo senzibilizaciji šire javnosti prema potrebama osoba s teškoćama u razvoju. U radu Udruge sudjeluje 15-ak stalnih i 20 povremenih volontera. Udruga trenutno posjeduje sedam konja i ograđeni jahači prostor, a uz terapijsko jahanje nudi i brojne druge sadržaje poput rekreacijskog jahanja, škole jahanja te terenskog jahanja za iskusne jahače", rekao nam je Dominik Tomaš, predsjednik Udruge KAS iz Siska.

Višestruke dobrobiti jahanja

Učinke terapijskog jahanja možemo podijeliti u 4 grupe:

Fizikalni učinci: popuštanje spazma, razvoj ravnoteže i osjećaja za simetriju, istezanje ukočenih mišića, jačanje mišića, brži refleksi, poboljšanje opće koordinacije, povećana pokretljivost zglobova, poboljšana respiracija i cirkulacija te poboljšan apetit i probava.
Psihološki učinci: jačanje samopouzdanja, emocionalna kontrola i samodisciplina, povećano zanimanje za vanjski svijet, razvijanje strpljenja, osjećaj normalnosti i povećanje kontrole nad sobom i okolinom, općenito dobro osjećanje, upoznavanje novih situacija i postizanje motivacija.
Socijalni učinci: sklapanje prijateljstva, razvoj poštovanja i ljubavi prema životinjama, osjećaj pripadnosti nečemu, povećanje iskustva i jednostavno užitak u jahanju.
Edukacijski učinci: učenje čitanja (kroz vježbe, aktivnosti i igre na konju, čitanje slova u jahalištu, raznih natpisa izvan njega …), učenje matematike (kroz igre brojanja na konju, brojanje čunjeva u jahalištu, brojanje nogu konja, brojanje jahača …), motoričko planiranje (znati raspored događanja ili slijed radnji u određenoj vježbi, igri…), vidna i prostorna percepcija (povećati svijest o oblicima, prostoru, prepoznavanje osoba …).
Jahači uključeni u program terapijskog jahanja suočeni su sa različitim oblicima psihofizičkih nedostataka kao što su: cerebralna paraliza (tetrapareza, hemipareza, dipareza), mentalna retardacija, down sindrom, multipla skleroza, mišićna distrofija, autizam, motorički deficit, epilepsija, konvulzije, depresija, traumatske ozlijede mozga, oštećenje vida ili sluha i A.D.H.D. Najčešći simptomi A.D.H.D. ponašanja pojedinačni ili u kombinaciji su slijedeći: hiperaktivnost, kratkotrajnost pažnje, perceptivno-motoričke smetnje, smetnje pamćenja i razmišljanja, teškoće u govoru, slaba opća koordinacija, smetnje u učenju, nepovoljni neurološki znaci i emocionalna labilnost.

Poticanje na komunikaciju i suradnju

Terapija jahanjem je odlična fizioterapija jer se fizioterapijske vježbe provode na leđima konja u prirodi i na čistom zraku uz maksimalno individualizirani rad sa svakim korisnikom i stručnu pomoć educiranih instruktora jahanja. Terapijsko jahanje poboljšava opće zdravstveno stanje korisnika i potiče ih na komunikaciju i suradnju. Osobama s fizičkim, psihičkim, mentalnim, emocionalnim i socijalizacijskim problemima terapijsko jahanje pomaže u uključivanju u standardne oblike života.
Za uključivanje u program terapijskog jahanja nakon kontakta s Udrugom roditelj ili jahač ispunjavaju prijavnicu, donose medicinsku dokumentaciju i preporuku liječnika. Minimalna starost djeteta za uključivanje u program terapijskog jahanja je četiri godine. Program rekreacijskog  jahanjem za svu djecu i zainteresirane građane probudio je veliko oduševljenje i zanimanje kod najmlađe populacije.
Termini i rasporedi terapija kao i radno vrijeme prilagođavaju se prema godišnjim dobima, vremenskim uvjetima, mogućnostima dolaženja na terapije ali i prema broju zainteresiranih korisnika. U ljetnim mjesecima terapije se odvijaju u pravilu radnim danima u kasnim poslijepodnevnim satima, dok u zimskom razdoblju provođenje terapija organiziraju i vikendom kroz cijeli dan.
Voditelji terapijskog jahanja koordiniraju provođenje terapije, rad i raspoređivanje volontera te brinu o sigurnosti svih nazočnih, a cijeli tim zadužen je uz provedbu stručne, učinkovite i osmišljene terapije, i za stvaranje pozitivne atmosfere optimističnog raspoloženja kod korisnika i općenito jedne tople i prijateljske sredine u kojoj će se i djeca i roditelji osjećati prihvaćeni.
Udruga KAS ima facebook stranicu na kojoj objavljuje sve relevantne informacije vezane uz udrugu, kao i razne dodatne sadržaje te web stranicu www.kas-sisak.hr.

Božica Ravlić