UOSI 'Prijatelj': Korizmeni koncert 'Neretvansko srce' za djecu s teškoćama u razvoju

Prema statističkim podacima, u Hrvatskoj se svake godine rodi oko 6.000 djece s teškoćama u rastu i razvoju. Dolaskom na koncert i vi doprinosite izgradnji društveno-gospodarskog sustava u kojem će se osobe s invaliditetom tretirati tako da će se i u radu i u socijalnoj skrbi uvažavati njihove potrebe i dostojanstvo

Udruga osoba s invaliditetom 'Prijatelj' iz Metkovića u suradnji sa Zakladom Neretvansko srce  održat će korizmeni koncert 30. ožujka  u Gradskoj sportskoj dvorani Metković, s početkom u 19:30 sati. Prihod od prodaje karata namijenjen je opremanju rehabilitacijskog centra, te će se koristiti u svrhe pomoći djeci s teškoćama u rastu i razvoju. Cijena ulaznica je simboličnih 30 kuna, dok su sa Osnovnim i Srednjim školama cijene za djecu dodatno snižene.
Prema statističkim podacima, u Hrvatskoj se svake godine rodi oko  6.000 djece s teškoćama u rastu i razvoju.

UOSI Prijatelj do sada je organizirala više humanitarnih događaja. Humanitarni koncert kojim su omogućili kupnju dizala za osobe s najtežim oblicima invaliditeta u bolnici Kalos u Vela Luci, te dvije trećine sredstava potrebnih za kupnju kombi vozila prilagođenog osobama sa invaliditetom. UOSI Prijatelj donatorskom večerom  prikupio je sredstva za neurofeedback aparat, te stvara zdravu osnovu za rad jednog rehabilitacijskog centra u kojem bi roditeljima sa šireg područja Dalmacije i susjedne Hercegovine koji su do sada djecu vozili u Zagreb omogućili češće i pristupačnije terapije. Sredstva prikupljena održavanjem koncerta utrošit će se za opremanje rehabilitacijskog centra za djecu sa neurorizičnim smetnjama. Planira se kupiti niskofrekventni laser, koji pokazuje odlične rezultate na terapijama, te didaktičku opremu za opremanje senzorne sobe. Senzorne sobe potiču jačanje svih mišićnih skupina, razvoj vizualne i taktilne percepcije, uvježbavanje finijih pokreta manipulacije-fina motorika, razvoj koordinacije oko-ruka, razlikovanje slušnih podražaja. Rezultati koji se postižu učenjem kroz igru u senzornim sobama zahtijevaju i zapošljavanje stručnjaka.
Prisustvom koncertu i vi doprinosite izgradnji društveno-gospodarskog sustava u kojem će se osobe s invaliditetom tretirati tako da će se i u radu i u socijalnoj skrbi uvažavati njihove potrebe i dostojanstvo.
Božica Ravlić

Foto: Tino Jurić/PIXSELL