Skandalozno: Učenici s invaliditetom strožije se kažnjavaju od svojih školskih kolega

Dvije trećine fizički kažnjavanjih učenika čine učenici s invaliditetom, a među učenicima koji su kažnjavani prisilnom izolacijom, čak je 58 posto učenika s invaliditetom. Podaci dalje bilježe da su učenici s invaliditetom dvostruko češće prisilno slani iz škole

Statistički podaci koje je objavio odjel za ljudska prava američkog Ministarstva obrazovanja ukazuju na nastavak prakse strožijeg kažnjavanja učenika s invaliditetom nego ostalih učenika.
Dvije trećine fizički kažnjavanjih učenika čine učenici s invaliditetom, a među učenicima koji su kažnjavani prisilnom izolacijom, čak je 58 posto učenika s invaliditetom. Podaci dalje bilježe da su učenici s invaliditetom dvostruko češće prisilno slani iz škole.  
Posebno alarmiraju podaci kako je čak 25 posto učenika s invaliditetom među onima koje je na školski zahtjev privela policija, naročito ako znamo da je sveukupni udio učenika s invaliditetom 12 posto.  
"Očito je da SAD još puno toga moraju učiniti kako bi se školski sustav na jednak način odnosio prema svim svojim učenicima. Točnije, kako bi svakom učeniku, bez obzira na poteškoće s kojima se on susreće, sustav pomogao da ostvari svoje ljudske i intelektulne potencijale“, izjavio je, komentirajući podatke, ministar obrazovanja Arne Duncan. 

Gdje je hrvatski školski sustav u odnosu na katastrofalne podatke koje je iznijelo američko Ministarstvo obrazovanja, ne možemo tvrditi jer ne postoje paralelni podaci.
B. Šutalo