Medicinske teorije zavjere: CIA u svojim laboratorijima uzgaja smrtonosne viruse, a cjepivo uzrokuje autizam

U ovom istraživanju, 20 posto ispitanih vjeruje da pedijatri, pod pritiskom farmaceutskog lobija, inzistiraju na cijepljenju, iako znaju da cjepivo uzrokuje autizam, a 36 posto ispitanih ih nije sigurno, unatoč tome što je znanost temeljito istražila i pobila tvrdnju da cijepljenje vodi autizmu

Je li AIDS nastao u laboratorijima CIA? Hoćete li dobiti rak ako se služite mobitelom? Uzrokuje li cjepivo autizam?
Prema rezultatima najnovije studije čak polovina amerikanaca daje potvrdne odgovore na neka od ovih pitanja.
Znanstvenici sa čikaškog sveučilišta su proveli istraživanje koje je nastojalo odgovoriti na pitanje koliko amerikanci vjeruju u moderne medicinske teorije zavjere. Oni su proveli anketu na reprezentativnom uzorku od 1267 odraslih Amerikanaca, a rezultate su objavili u The JAMA journal of internal medicine.
Čak 37 posto Amerikanaca vjeruje da Agencija za kontrolu hrane i lijekova (FDA), pod pritiskom farmaceutskog lobija, spriječava pojavu prirodnih lijekova za rak i druge bolesti, a 33 posto ih se izjasnilo da nisu sigurni po tom pitanju.
20 posto ispitanih vjeruje da pedijatri, opet pod pritiskom farmaceutskog lobija, inzistiraju na cijepljenju, iako znaju da cjepivo uzrokuje autizam, a 36 posto ispitanih ih nije sigurno, unatoč tome što je znanost temeljito istražila i pobila tvrdnju da cijepljenje vodi autizmu.  
Slično tome, 20 posto ispitanika je sigurno da mobiteli uzrokuju rak, ali se ta informacija skriva pod utjecajem velikih multinacionalnih kompanija.
Čak 12 posto ih vjeruje u suludu teoriju da je CIA namjerno širila HIV virus među afroamerikancima, dok ih se 36 posto nije usudilo odbaciti tu teoriju.
Autori istraživanja, J. Eric Oliver i Thomas Wood, rekli su da se poklonici teorija zavjera nalaze jednako  po cijelom političkom spektru i da su u pravilu skloni vjerovati i širiti i ostale, vanmedicinske teorije zavjere.  
Zanimljiv je podatak koji iznose čikaški znanstvenici, da  ljudi, što su skloniji teorijama zavjera, to su skloniji vitaminskim i biljnim pripravcima te organski uzgojenoj hrani, a manje su skloni ići na godišnji sistematski pregled, koristiti kremu za sunčanje, ići kod zubara i cijepiti djecu.  
Znanstvenici naglašavaju da ljudi koji vjeruju u teorije zavjere nisu zatucani i neobrazovani ljudi. Naprotiv, sva istraživanja pokazuju da se poklonici teorija zavjera regrutiraju iz redova bolje situiranih i obrazovanijih ljudi.
Kako objasniti da su ljudi, koji se inače doimaju racionalnima i odmjerenima, skloni vjerovati u teorije koje nisu potkrijepljene nikakvim dokazima?
Odgovor se može pronaći u ljudskoj prirodi koja je kroz evoluciju razvila, inače korisnu, vještinu  da u svemu prepoznaje obrasce, a bogatstvo neprovjerenih informacija kojima obiluje moderno doba nudi kognitivne prečace koji pseudoznanstvenim diskursom potvrđuju već postojeća uvjerenja.  

B. Šutalo