Znanstvena studija: Autizam se može dijagnosticirati već u ranoj fazi trudnoće

Rezultati ove studije, objavljene u The New England journal of medicine, pokazuju kako je važna rana intervencija kod djece oboljele od autizma, zaključili su znanstvenici

Novo istraživanje dokazalo poveznicu između prenatalnih promjena na mozgu irazvitka autizma.
Za potrebe istraživanja znanstvenici su analizirali moždana tkiva 22 djece, od kojih je polovica imala autizam, čiji su mozgovi donirani u svrhu znanstvenih istraživanja.
"Razvitak mozga za vrijeme trudnoće ukljućuje i stvaranje moždane kore koja se sastoji od 6 slojeva“, rekao je autor studije Eric Courchesne sa kalifornijskog sveučilišta. Na svim moždanim tkivima djece koja su imala autizam primjećene su abnormalne stanične promjene na slojevima moždane kore. Štoviše, najveće promjene su zamijećene na područjima na mozgu zaduženima za one funkcije koje autistima predstavljaju najveće teškoće, govor, komunikacija, socijalne i emocionalne funkcije.  
Rezultati ove studije, objavljene u The New England journal of medicine,   pokazuju kako je važna rana intervencija kod djece oboljele od autizma, zaključili su znanstvenici.
Kako se varijacije pojavljuju samo na malim dijelovima, a ne posvuda po mozgu, znanstvenici se nadaju kako bi rana terapija mogla pomoći razvitku novih konekcija koje bi spriječile teže simptome.
"Ovo je još jedno u nizu istraživanja koja ukazuju na veliku važnost rane identifikacije i intervencije kod autizma“, komentirao je rezultate studije dr. Thomas Insel, ravnatelj Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje. 

B.Šutalo