Povodom Svjetskog dana autizma: Stopa oboljelih od autizma i dalje rapidno raste

Većini djece autizam nije dijagnosticiran prije četvrte godine, iako sve više istraživanja potvrđuje kako se autizam može otkriti već u drugoj godini. Znanstvenici su naglasili potrebu što ranijeg dijagnosticiranja jer se ono pokazalo kao značajan faktor prevencije težih simptoma

Prema najnovijim podacima, koje je objavio Centar za prevenciju i kontrolu bolesti, 1 na 68 djece u SAD ima autizam. To znači da ima 1.2 milijuna amerikanaca mlađih od 21 godinu oboljelih od autizma. Podaci objavljeni 2012. godine govorili su o 1 na 88 oboljelih, što predstavlja skok od 30 posto.
Zanimljivo je da skoro polovica oboljelih od autizma imaju prosječnu ili nadprosječnu inteligenciju, istaknuli su u centru.

Autizam i rasa

Ista istraživanja iz prošlog desetljeća govorila su o samo 30 posto prosječnih i nadprosječnih autista. Dječaci i dalje imaju 5 puta češće dijagnosticiran autizam, što znači da 1 na 48 dječaka ima autizam. Autizam je također češće prisutan kod bijele djece nego kod crne ili hispano djece.
Većini djece autizam nije dijagnosticiran prije četvrte godine, iako sve više istraživanja potvrđuje kako se autizam može otkriti već u drugoj godini. Znanstvenici iz centra su baš naglasili potrebu što ranijeg dijagnosticiranja jer se ono pokazalo kao značajan faktor prevencije težih simptoma.

Treba hitno djelovati

"Za roditelje je važno da djeluju što ranije ako primjete bilo kakve probleme u neuro-motoričkom razvoju kod svog djeteta“, rekao je Marshalyn Yeargen-Allsopp, šef odjela za razvojne invaliditete Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.
"Ako ste zabrinuti zbog načina na koji se vaše dijete igra, uči, govori i kreće, nemojte se ustručavati djelovati“, roditeljima je poručio Marshalyn Yeargen-Allsopp.
Podaci o oboljelim od autizma već dulje vrijeme rapidno rastu. Ovo je četvrti put kako je centar revidirao svoje podatke još od 2002. godine, kada je procijenio da ima 1 na 150 Amerikanaca oboljelih od autizma.
Branimir Šutalo