Dobra vijest: INA i PBZ Card donirali novac za novi uređaj Specijalnoj bolnici Goljak

Ultrazvučni pregled mozga, koji će biti omogućen novim aparatom, dijagnostička je metoda koja nije štetna za dijete, a daje informaciju o ranom oštećenju mozga koje može dovesti do odstupanja u razvoju

 

Predstavnici Ine i PBZ Carda uručili su danas novčanu donaciju Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak zahvaljujući kojoj će biti kupljen ultrazvučni uređaj za potrebe svakodnevnog rada s pacijentima.
Donaciju od 150.000 kuna u ime Ine je predao predsjednik Uprave Zoltán Áldott, a donaciju od 37.487 kuna u ime PBZ Carda predsjednik Uprave te tvrtke Mislav Blažić, priopćeno je iz tih tvrtki.

Donacijama je omogućena kupnja UZV Aloka Alpha 6 uređaja neophodnog za aktivnosti na području rane dijagnoze oštećenja mozga, ranog prepoznavanja visoko neurorizične djece, te rane pravovremene i uspješne habilitacije.

Ultrazvučni pregled mozga, koji će biti omogućen novim aparatom,  dijagnostička je metoda koja nije štetna za dijete, a daje informaciju o ranom oštećenju mozga koje može dovesti do odstupanja u razvoju.

Rano otkrivanje odstupanja u razvoju, te rano uključivanje u habilitaciju ima za cilj spriječiti ili ublažiti poremećaje nastale oštećenjem nezrelog središnjeg živčanog sustava.

U Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak godišnje se obavi oko 10.000 specijalističkih pregleda djece s područja cijele Hrvatske sa sumnjom na moguće rano oštećenje mozga.

Godišnje se u Hrvatskoj rodi oko 40.000 djece, a oko 10 posto njih su neurorizična djeca, što znači da svake godine oko 4.000 djece treba pojačan nadzor neurološkog razvoja.

Dio djece, njih oko 3 posto, ima višestruke komplikacije tijekom trudnoće, poroda ili neposredno nakon poroda, te se izdvajaju kao visokoneurorizična djeca koja zahtijevaju posebne rane programe habilitacije i praćenja razvoja, kaže se u priopćenju.

Hina

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL