Senzacija u medicini: Električna stimulacija pomaže oporavku kralježnične moždine

Rob Summers, igrač baseballa koji je nakon automobilske nesreće ostao paraliziran niže od prsa, uspio je pomicati noge nakon električne stimulacije leđne moždine

 

Nakon što godinama nisu zbog paraliziranosti mogli pokretati noge, četiri muškarca su, nakon električne stimulacije leđene moždine, ponovno doživjeli taj osjećaj.
Iako nisu mogli ponovo hodati neovisno, uspjeli su gibati zglobovima kod koljena, članka i nožnih prstiju.
Članak objavljen u časopisu Brain zaključuje da elektricitet čini leđnu moždinu receptivnijom za ono malo signala koje mozak šalje.

Čuda su moguća

Stručnjaci se slažu da bi električna stimulacija mogla biti funkcionalna terapija kod spinalnih ozljeda.
Leđnu moždinu bismo mogli usporediti sa željezničkom prugom koja ekstremno brzo prenosi električne signale od mozga do ostalih dijelova tijela. Ako je pruga oštećena onda signali ne stižu na željeno odredište.
Ljudi s težim ozljedama leđne moždine gube mogućnost stimulacije i pokretanja dijelova tijela niže od ozlijede. 
Znanstvenici sa sveučilišta Louisville i California već nekoliko godina vode pionirski projekt elekktrične stimulacije leđne moždine niže od njenog oštećenja.
Prije tri godine objavili su vijest da je Rob Summers, igrač baseballa koji je nakon automobilske nesreće ostao paraliziran niže od prsa, uspio pomicati noge nakon električne stimulacije leđne moždine.  
Aktualni slučajevi potvrđuju da slučaj Roba Summersa nije bio čudesni eksces.

Oporavak tjelesnih funkcija

"Pacijenti su izjavili da se samo zbog stimulacije i  pomicanja nogama osjećaju puno bolje. Neki su čak rekli da se ponovo osjećaju živima“, izjavila je za BBC dr. Claudia Angeli, istraživačica sa sveučilišta Louisville.
Znanstvenici ne znaju u potpunosti objasniti proces i kako električna stimulacija pomaže, ali uvjereni su da su u pitanju ostaci signala koji i dalje prelaze preko oštećenja, ali nisu dovoljno snažni prenositi poruke.
Treba naglasiti da električna stimulacija ne dovodi do oporavka leđne moždine, ali zasigurno podiže razinu kvalitete življenja.
Električna stimulacija pomaže u oporavku jednog dijela mišićne mase, a zabilježen je i oporavak seksualne funkcije, što je za mnoge važnije od samog hodanja.

Branimir Šutalo