Udruga Pino: Besplatan prijevoz invalidnih i nemoćnih osoba

Splitska udruga kao nepolitična, neprofitna i nevladina organizacija ima za cilj pomagati slabe, nemoćne i invalidne osobe, osobito kroz što kvalitetniju uslugu pomoći u prijevozu

Udruga PINO osnovana je 2004. godine zbog problema prijevoza osoba s invaliditetom i potrebe organiziranja prijevoza svojih članova. Ova udruga je punih šest godina održavala besplatnu liniju Split-Zagreb s prilagođenim kombijem za osobe s invaliditetom, no 2010., zbog nedostatka sredstava, morali su ugasiti tu liniju.
Pokrenuli su veliki broj akcija, među kojima je najviše uspjeha imala "Ako ste uzeli moje parkirno mjesto hoćete li uzeti i moju invalidnost". U suradnji sa Hvidrom i policijom u nekoliko mjeseci otkrili su više od 70 krivotvorenih znakova pristupačnosti koje je policija zaplijenila i podnijela kaznenu prijavu. Trenutno pripremaju postavljanje video kamera na parkirnim mjestima za osobe s invaliditetom kako bi kontrolirali tko se parkira i reagirali pri parkiranju vozila bez znaka pristupačnosti.

Solarni video-nadzor

Osobama s invaliditetom vozila služe kao ortopedska pomagala koje im omogućava slobodno kretanje, mobilnost, uključivanje u aktivnosti svakodnevnog življenja, a time i bolju kvalitetu života. Kako bi što učinkovitije zaštitili ta parkirna mjesta od najezde raznih vozača koji ne poštuju parkirna mjesta za OSI, smatrali su da je nužno pronaći način da što prije s parkirnog mjesta za OSI uklone vozila koja nemaju istaknuti znak pristupačnosti, kako bi pravim OSI omogućili parkiranje na tim istim mjestima. Znajući da policija to tehnički ne može brzo rješavati, razmišljali su da bi postavljanje video nadzora na određena parkirna mjesta za OSI u Splitu bili  u mogućnosti trenutno reagirati na način da Odjelu za sigurnost cestovnog prometa koji vodi U udruzi PINO organiziraju predavanja na temu 'Mladi vozači u prometu'Pauk službu elektroničkom poštom proslijede fotografiju nepropisno parkiranog vozila, oni odmah šalju Pauka da ukloni to vozilo i oslobodi mjesto za OSI. Na taj način bi se učinkovitost kontrole parkirnih mjesta za OSI višestruko povećala, a grad Split bi postao jedini grad u Hrvatskoj koji ima takvu vrstu nadzora. Time je Udruga PINO identificirala novi pristup rješavanju ovog problema, što čini ovaj projekt originalnim i inovativnim. Projekt je dobio suglasnost policije, Grad Split obećao je Udruzi PINO besplatno korištenje javne gradske površine za uspostavljanje video nadzora, tvrtka Nicomi d.o.o. donirat će jednu jedinicu solarnog video nadzora,  planira se zaposliti dvije osobe s invaliditetom koje bi nadzirale kamere, ipak nedostaju financijska sredstva za provedbu projekta u potpunosti, stoga pozivamo sve koji su u mogućnosti pružati financijsku potporu da se jave u Udrugu PINO-Split.

Najugroženija društvena skupina

Udruga Pino u suradnji s partnerima Udrugom Amac i Hrvatskim autoklubom svake godine održavaju predavanje završnim razredima srednje škole Splitsko-dalmatinske županije čija tema "Mladi vozači oprezno u prometu“ donosi rezultate, iz podataka je vidljiv smanjen broj smrtnih slučajeva u prometu kao i smanjen broj nesreća koje su uzrokovali mladi vozači.
Najveći problemi osoba s invaliditetom u Splitu su sve vrste barijera koje oni ne mogu svladati krečući se u invalidskim kolicima. Činjenica je da se  u zadnje tri godine napravilo na stotine rampa i mnogi drugi vidovi pristupačnosti (u mnogim slučajevima samo da se dobije uporabna dozvola) koji nikada nisu stavljeni u funkciju. Primjer su dvije električne platforme kod sveučilišnog kampusa Split.  Splitski Promet ignorira zakon i vrši diskriminaciju prema osobama s invaliditetom ne osiguravajući siguran prijevoz po Splitu osobama s invaliditetom. A veliki problem predstavlja i zapošljavanje osoba s invaliditetom u ovim čudnim vremenima – rekao  nam je predsjednik Udruge PINO-Split Petar Periš.
Grad Split prepoznao je njihov rad i 2010. dodijelio Udruzi na korištenje prostor koji su zahvaljujući donatorima i sponzorima, Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji kompletno uredili. Od veljače 2011. godine Grad Split prepustio im je dio prijevoza osoba s invaliditetom te imaju u stalnom radnom odnosu dva vozača. Svaki mjesec provode više od tisuću vožnji osoba s invaliditetom. Uz navedeno, s taksi udruženjem Split dogovorili su besplatan prijevoz članova PINA po Splitu, a dogovorili su i besplatno friziranje svojih članova u Frizerskom salonu Pil. Na svojoj web stranici postavili su jedinu u Hrvatskoj interaktivnu kartu pristupačnosti Splita za osobe s invaliditetom.
Udruga PINO - Split kao nepolitična, neprofitna i nevladina organizacija, ima za cilj pomagati slabe, nemoćne i invalidne osobe sa željom da im se daruje više radosti i prijateljstva i praktične nazočnosti u svakodnevnom životu, osobito kroz što kvalitetniju uslugu pomoći u prijevozu. Kroz djelovanje ovakvog načina prijevoza umanjuje se marginalizacija najugroženijih skupina našeg društva, rasterećuje njihova porodica a time se oživotvoruje živa nada.

B. Ravlić