Nakon moždanog udara moj je suprug postao nepodnošljiv a naš brak pakao

PITANJE: F. G. (39) U braku sam dvadeset godina i imam troje djece. Moj suprug je do nedavno bio jako nestabilna ličnost, svako malo je mijenjao poslove, izlazio, vodio život mimo svoje obitelji. Ja sam nezaposlena i cijeli taj period našega braka doslovno sve sam sama obavljala u kućanstvu i s djecom

On je uvijek sve financirao i tu bi stalo njegovo sudjelovanje. Nakon moždanog udara prije pet godina se promijenio, ali ta promjena ide u takve krajnosti da se počeo miješati u sve. To je meni izrazito teško prihvatljivo. Bez dogovora obavlja kupovinu, kako hrane tako i ostalih kućnih potrepština. Želi nadgledati i način kuhanja, spremanja te kompletno cijelog kućanstva. Ako se usprotivim, dođe do burnih reakcija, kaže da sam nezahvalna. On to vidi kao vlastitu promjenu na bolje, dok ja ludim nenaviknuta uopće na njegovu prisutnost. Kako mu na bezbolan način, njemu izrazito teškoj osobi objasniti da ne može odjednom on sve držati pod kontrolom?

ODGOVOR: Draga gospođo F., u Vaših dvadeset godina braka, kako pišete, Vi ste većinu vremena sami nosili na svojim leđima brigu o djeci, obitelji, kućanstvu - i to Vam je, po svemu sudeći, dobro išlo. Vjerojatno Vam  je u početku braka  i dok su djeca bila mala nedostajalo prisustvo muža i veća očinska uključenost u odgoj djece. No, budući da se uloga Vašega muža uglavnom svodila na brigu o pribavljanju financija, s vremenom ste se navikli na takvu raspodjelu uloga i prihvatili svoju životnu situaciju. Sasvim razumljivo, Marijanka Globan, Zadruga 'Martinov plašt'obzirom na okolnosti. Navikli ste funkcionirati bez muža, organiziravši obiteljski život na svoj način, onako kako ste najbolje znali, ne očekujući pri tome njegovu pomoć.

I sada odjednom takva drastična promjena! Razumljivo je da ste zbunjeni, iznenađeni, gotovo očajni njegovom sadašnjom sveprisutnošću, miješanjem u sve i svašta, nadgledanjem, posvemašnjom kontrolom. Bez pitanja ulazi u Vaše područje rada, kao da želi nadoknaditi propušteno. Nije jednostavno. Ono što on vidi kao svoju osobnu promjenu na bolje (i stoga očekuje Vašu podršku i odobravanje), Vi doživljavate potpuno suprotno.

Poštovana, naveli ste da je Vaš muž prije pet godina doživio moždani udar. To je u cijeloj priči jako bitna  činjenica. Ono što ne znamo je: kako je tekao njegov oporavak  i jeste li nakon liječenja bili (kao obitelj) uključeni u proces rehabilitacije?
Naime, u oporavku, uz samog bolesnika i medicinski tim, izuzetnu ulogu ima obitelj i prijatelji. U proces rehabilitacije uključuje se cijela obitelj, između ostalog i zato kako bi naučili što kvalitetnije nastaviti zajedno živjeti. Ako niste bili uključeni u njegovu rehabilitaciju bilo bi dobro obratiti se stručnoj osobi, tj. liječniku koji će Vam moći dati konkretne savjete: što i kako dalje. Jer, poznato je da se kod osoba koje prežive moždani udar dešavaju različite promjene; od emocionalnih, psiholoških, pa čak i do promjena u ponašanju (do promjena osobnosti). Posljedice  moždanog udara su različite od slučaja do slučaja i  treba vidjeti što se od toga dogodilo Vašemu mužu. Za razliku od ljudi koji se lijepo oporave i osamostale ima na žalost i onih kojima nakon moždanog udara ostane trajna invalidnost i ovisnost o drugima.

Osim toga, ne treba isključiti i mogućnost  da je Vaš muž  svoju bolest iskoristio za susret sa sobom, za promišljanje o sebi i svom dugogodišnjem ponašanju prema Vama i djeci pa želi to sada ispraviti a propušteno nadoknaditi. Ali, na jedan svoj, čudan način, Vama neprihvatljiv. Vjerojatno Vam ne radi inat niti Vas želi namjerno izluđivati, već drugačije ne zna. Gledajte ga kao čovjeka koji želi biti drugačiji, bolji ali mu uvijek baš ne polazi za rukom. Ono što mu treba je Vaše razumijevanje i prihvaćanje.
Pred vašom obitelji je razdoblje prihvaćanja novonastale situacije , uz prilagodbu i nužne promjene. Koliko god Vam bilo teško, oboružajte se strpljenjem i ljubavlju. Umjesto prigovora pokušajte lijepim riječima i blagim tonom. Pohvalite njegovu brigu i interes za kuću ali ga istovremeno zamolite da u svoje odluke i planove uključi i Vas. Naglasite važnost  međusobnog dogovora.
Ono što Vam je, draga gospođo, sada totalno neprihvatljivo možda Vam s vremenom postane prihvatljivije. Zašto ne vjerovati da je ovo za vas oboje jedan novi početak? Život nam donosi razne izazove, iznenađenja, pa i promjene na bolje!

Marijanka Globan, Zadruga 'Martinov plašt'