Udruga 'Naša dica': Svijet viđen očima autističnog djeteta

Kaštelanska udruga roditelja mališana s posebnim potrebama ponosno je predstavila Komunikacijske ploče koje imaju poseban značaj za djecu koja ne mogu verbalno komunicirati

Mali dio onoga s čime se suočavaju djeca s posebnim potrebama, poput teškoće komunikacije ili senzorne integracije,  imali su priliku vidjeti i osjetiti i kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić, donedavni dogradonačelnici Marinka Parčina i Marinko Kovačev te ostali zainteresirani sugrađani, koji su posjetili udrugu "Naša dica“ u Rudinama, u sklopu Dana otvorenih vrata udruga.

Neurofeedback trening

Svoje sugrađane u Rudinama je dočekao mladi tim stručnjaka različitih profila, kao i dio roditelja kojima su prostori udruge mjesto čestog boravka, te su im priredili svojevrsnu prezentaciju aktivnosti, iskustava i dosadašnjih postignuća te ih upoznali s planovima za budućnost.

Gradonačelnik Udovičić imao je priliku iskušati neurofeedback trening, te saznao niz pojedinosti o ovoj metodi i tehnici poboljšanja pažnje i koncentracije.

Osim neurofeedback treninga, gradonačelnik i ostali gosti, na trenutak su mogli osjetiti i neugodnu kakofoniju zvukova koju autistično dijete osjeća na pojedinim mjestima i vidjeti okolinu kako je ponekad vide autistična djeca.

Zanimanje posjetitelja izazvale su i komunikacijske ploče koje imaju poseban značaj u komunikaciji djece koja ne mogu verbalno komunicirati.

- Mnogima, koji bez poteškoća verbalno komuniciraju, komunikacijska ploča postavljena u senzornoj sobi i ostalim prostorijama u udruzi, predstavlja tek niz šarenih sličica, no uz pomoć ovih sličica djeca s problemom verbalne komunikacije mogu izraziti svoje želje i potrebe – kazala je defektologinja Željana Čaplja, koja je goste upoznala i s pametnom pločom te kako uz pomoć AAC tehnologije djeca, na njima prihvatljiviji i zabavan način, usvajaju nova znanja i vještine.

Bitka s neučinkovitom administracijom

Na kraju druženja roditelji su gostima govorili o svojim, roditeljskim iskustvima, "bitkama“ s ponekad neučinkovitom i nerealnom administracijom, dugim i neprospavanim noćima i nizu problema s kojima se susreću u svakodnevnom životu.

- Upoznat sam s vašim radom za koji imam samo riječi pohvale i svi smo svjesni da unatoč vašem velikom angažmanu i trudu, udruga Naša dica treba za svoj rad i pomoć šire zajednice, kako Grada tako i različitih državnih institucija – kazao je na kraju gradonačelnik Ivan Udovičić, izjavivši da će sve viđeno u udruzi za njega biti jedno novo, vrijedno iskustvo.

Izvor: Kastela.org