Na veliki četvrtak papa Franjo oprao i ljubio noge osobama s invaliditetom

Riječ je o preduskrsnoj tradiciji, što je jedan od njegovih upečatljivih rituala s porukom da želi služiti svim ljudima svijeta. Papa Franjo se poklonio pred njima, kleknuo, oprao, obrisao i poljubio im noge

Poglavar Katoličke crkve, papa Franjo oprao je noge osobama u Centru sa stare i nemoćne "Don Gnocchi", blizu Rima, a s njima su bile i četiri žene i muslimana.

Riječ je o preduskrsnoj tradiciji, što je jedan od njegovih upečatljivih rituala s porukom da želi služiti svim ljudima svijeta. Papa Franjo se poklonio pred njima, kleknuo, oprao, obrisao i poljubio im noge. Dio njih kojima je Papa oprao noge su osobe s invaliditetom koje imaju teške deformacije stopala.

Papi Franji nije to bilo prvi put, istu stvar učinio je i prošle godine u popravnom domu Casal Marmo. Tada je noge oprao dvanaestorici osuđenika. Papa Franjo je prvi poglavar Katoličke crkve koji je to učinio, što je izazvalo komentare kod dijela tradicionalnih katolika. Takvim načinom je Isus dvanaest apostola oprao noge, pa se stoga taj običaj prakticira isključivo među svećenicima, i to samo kod muškaraca. Papa je rekao da je Isus čovječanstvu u naslijeđe ostavio da jedni drugima služimo i tom prilikom štićenicima i uposlenicima Doma čestitao Uskrs.

M. Damjanović

Objavljeno 18.04.2014