Udruga tjelesnih invalida Međimurja: Senzibilizacija javnosti za prava osoba s invaliditetom

"U svojem radu usmjerili smo se na pomoć kod tumačenja i ostvarivanja prava osoba s invaliditetom te drugih vrsta pomoći. Posebna nam je misija izjednačavanje mogućnosti i unapređenje kvalitete života OSI zajednice", kaže predsjednik udruge Branko Baksa

Učlanjenjem u Udrugu tjelesnih invalida Međimurja upoznaju se novi prijatelji, nestaje osjećaj usamljenosti i lakše se nalaze sugovornici koji će razumjeti osobne probleme i koji će, na temelju stručnog znanja ili vlastitog iskustva, znati pružiti pomoć. Aktivisti udruge će pouzdano uvijek dati pravodobnu informaciju ili će znati dati uputu o pravoj adresi gdje dobiti odgovor na osobni upit i naći rješenje problema.

Osnaživanje OSI zajednice

"Udruga tjelesnih invalida Međimurja djeluje na području Međimurske županije od 1998. sa svrhom svekolike pomoći u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom  i okuplja osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. Poteškoće s kojima se susreću osobe s invaliditetom nastaju kao posljedica tjelesnog oštećenja, ali istodobno ih opterećuju i brojni socijalni problemi. Zato smo se u svojem radu usmjerili na osnaživanje osoba s invaliditetom, pomoć kod tumačenja i ostvarivanja prava osoba s invaliditetom te drugih vrsta pomoći. Posebna nam je misija izjednačavanje mogućnosti i unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom te njihovo ravnopravno i aktivno sudjelovanje u zajednici. Stoga i provodimo različite aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti za potrebe osoba s invaliditetom", naveo nam je predsjednik udruge Branko Baksa.

Udruga broji 372 člana različite životne dobi, 70 volontera koje redovito okuplja i educira, a suradnju ostvaruje sa jedinicama lokalne uprave i samouprave te Hrvatskim savezom udruga tjelesnih invalida- Koalicijom udruga u zdravstvu, čiji su ujedno su Područni ured, Udrugom Zora, Udrugom "Bolje sutra“ Koprivnica, Savezom udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije, Autonomnim centrom ACT- suradnja putem projekta ESCO gdje je UTIM bio partner, Volonterskim uredom  Međimurja, suradnja u organizaciji Volonterskog kutka, suradnja na predstavljanju volonterskog programa Udruge u Karlovcu, Volonterskim centrom Zagreb, Student servisom Čakovec.

"Ja volontiram - a ti?"

Kroz dugi niz godina postojanja Udruga tjelesnih invalida Međimurja sudjelovala je u mnogim javnim akcijama, radionicama, edukacijama, kao i aplicirala na mnogobrojne nacionalne natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava, kao i na natječaje za dobivanje sredstva iz EU fondova, bilo kao nositelj projekta ili partner na projektu. U Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec su proveli projekt „Neka stepenica ne bude prepreka“  U sklopu tog projekta radili su na uklanjanju arhitektonskih barijera te tako sagradili pristupne rampe za učenike s invaliditetom. Provodili su projekt za osnovne škole "Vršnjačka pomoć“, kojemu je bio cilj da se mladi angažiraju oko pomoći jedni drugima, te Program "Tolerancija u zajednici“ “ i uskovezanim projektima "Bonton“ i "Bontončić“ s ciljem senzibilizacije prema osobama s invaliditetom u svim osnovnim, srednjim školama i dječjim vrtićima u cijeloj Međimurskoj županiji.

Članovi Udruge tjelesnih invalida Međimurja izrađuju u keramičkoj radionici radove koje možete kupiti po simboličnim cijenama u prostoru udruge ili naručiti  na 040/391-070 ili mailom: utimck@yahoo.com. Proizvodi možete vidjeti na web stranici udruge.
Udruga tjelesnih invalida Međimurje počela je s provedbom projekta "Ja volontiram – a ti?“. Projekt je financiran od strane Regionalne zaklade za lokalni razvoj – ZAMAH i traje do kraja 2014. godine. Ciljevi projekta su: razvoj specifičnog  volonterskog programa u koji će biti uključeni mladi Međimurske županje a korisnici volonterskog rada osobe s invaliditetom, stariji i nemoćni, te razvoj lokalne zajednice kroz volontersko uključivanje mladih u Međimurju. U sklopu projekta "Ja volontiram – a ti?“ bit će kreiran volonterski program specifično za potrebe osoba s invaliditetom i organizacijske potrebe Udruge tjelesnih invalida Međimurje.  Aktivnosti u projektu odnose se na osnaživanje volontera kroz edukativan program gdje će mladi biti uključeni u radionice na temu volontiranja i specifičnosti volontiranja osoba s invaliditetom, starijim i nemoćnim osobama. Provedba volonterskog programa će volonterima omogućiti pomaganje osobama s invaliditetom, starijima i nemoćnim osobama.
Želite li se uključiti u Udrugu tjelesnih invalida Međimurja kao član, volonter ili donacijom pomoći njihov rad više informacija možete pronaći na www.utim.hr ili na  040 391 070.

Božica Ravlić

Objavljeno 19.04.2014