Anka Slonjšak: Prava pacijenata s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju

Pravobraniteljica osoba s invaliditetom Anka Slonjšak održala je predavanje medicinskom osoblju Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak

Predavanje na temu "Prava pacijenata s invaliditetom i prava djeteta" održano je na inicijativu djelatnika Specijalne bolnice, a u sklopu redovnih edukacija u organizaciji Hrvatske komore medicinskih sestara.

U nazočnosti tridesetak djelatnica pravobraniteljica Slonjšak izložila je specifičnosti osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, iskustva iz rada Ureda koja se tiču pritužbi na odnos medicinskog osoblja te o pravima djece i odraslih osoba s invaliditetom kao pacijenata sukladno Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, Konvenciji o pravima djeteta te Zakonu o zaštiti prava pacijenata.

Također je napomenula da postoji Povelja "Europske udruge za djecu u bolnici“ koja je u skladu s Konvencijom o pravima djeteta i koja iznosi popis prava za svu djecu prije, tijekom ili nakon boravka u bolnici.

Pravobraniteljica je naglasila važnost suradnje s roditeljima djece s teškoćama u razvoju. Nakon izlaganja otvorena je kratka diskusija u kojoj su bila postavljena pitanja djelatnicama upravo vezano za djecu koja su na smještaju u Bolnici ali i za onu djecu koja se školuju te povremeno borave u Specijalnoj bolnici. Djelatnici su iznijeli svoja iskustva te probleme s kojim se susreću u svakodnevnom radu a što se prvenstveno odnosi na nedostatak pomoćnog osoblja koje je potrebno pri određenim radnjama vezano za pacijente, primjerice pri premještanju, transferima i slično gdje je potrebna fizička snaga.

Izvor: posi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

Povezane vijesti