Upozorenje poslodavcima: Stres je drugi najčešći zdravstveni problem na poslu

 Povodom obilježavanja Nacionalnog dana zaštite na radu i Svjetskog dana sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, 28. travnja, održana je danas konferencija "Stres na radnom mjestu" na kojoj je istaknuto da stres na radnom mjestu ima negativne posljedice za radnike, ali i same tvrtke

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) priopćio je kako je, prema podacima Europske agencije za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA), stres na radnom mjestu drugi najčešći zdravstveni problem vezan uz rad. Najčešći uzroci na radnom mjestu su reorganizacije poslova i nesigurnost posla, te prekovremeno i prekomjerno opterećenje i uznemiravanje.

Na konferenciji, koju su organizirali SSSH i njegova Koordinacija za zaštitu na radu, rečeno je kako se psihosocijalne rizike može identificirati i njima upravljati pristupom analize rizika, sustavno i u suradnji s radnicima i mjerama usmjerenim na izvor stresa, a ne samo na posljedice.

Dobra psihosocijalna radna okolina poboljšava psihičko i tjelesno zdravlje radnika, jer dobro obučeni i motivirani radnici mogu uspješno obaviti radne zadatke. Stoga, ističu u sindikatu, u upravljanju i prevenciji stresa na radnom mjestu i psihosocijalnih rizika preporuča se usmjereni, sustavni i multidisciplinarni pristup uz uključivanje radnika i njihovih predstavnika prilikom analize stanja i poduzimanja intervencija.

Na konferenciji su govorili predsjednik SSSH Mladen Novosel, predsjednik Koordinacije SSSH za zaštitu na radu Ljubomir Pintarić, zamjenik ministra rada i mirovinskog sustava Božidar Štubelj, predsjednica Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu Marija Zavalić i pravna savjetnica Hrvatske udruge poslodavaca Admira Ribičić.

Održane su i stručne prezentacije o stresu na radnom mjestu i psihosocijalnim rizicima. Sudionici su na kraju konferencije ispunili anonimnu anketu o izvorima stresa u radu i upravljanju psihosocijalnim rizicima u radnim organizacijama, stoji u priopćenju.

Hina

 

 

Povezane vijesti