Naša priča: Klub mladih 'Zvjezdica'

Druženjem u klubu mladih 'Zvjezdica' prednosti za osobe s invaliditetom su višestruke, naši članovi su radno okupirani i time sretniji, naše opće zdravstveno stanje je bolje, a bitno se smanjuje i rizik od depresije

U udruzi distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize Slavonski Brod 2006. osnovan je klub mladih 'Zvjezdica', s ambicijom da za članove naše udruge kvalitetno organiziramo slobodno vrijeme te sklapamo nova prijateljstva.
Sami osmišljavamo radionice s različitim temama. Novinarska sekcija, primjerice,  piše članke za glasilo 'Zvjezdica'. Tako se  predstavljamo u mediju u kojemu sešira zajednica  može upoznati s problemima i mogućnostima mladih osoba s invaliditetom. Informatičke radionice održavaju se za one koji su slabije ili uopće nisu imali iskustva s računalima, a predavači su naši članovi koji su položili ECDL tečaj. Dakle, informatička radionica za početnike održava se po principu 'učimo jedni od drugih'. Često odlazimo u kafić ili kazalište te samostalno organiziramo jednodnevne  izlete u Zagreb i Osijek, isto tako i ljetovanje na Korčuli.

Povelje o pravima mladih s invaliditetom

Jako je bitno da se mlade osobe s invaliditetom upoznaju s dokumentima koja reguliraju njihova ljudska prava. Učimo o politici za mlade i sudjelovanje u procesima odlučivanja, o socijalnoj isključenosti mladih i mladima s ograničenim mogućnostima, u koju kategoriju i mi spadamo. Razgovaramo o Deklaraciji o ljudskim pravima, Konvenciji UN-a,  nacionalnim i lokalnim strategijama unapređenja položaja mladi osoba s invaliditetom, kako bi ta prava mogli primijeniti i u našim životima. Kako su članovi kluba uglavnom teško pokretne i nepokretne osobe koje žive na području cijele županije, mogućnosti kvalitetno provođenog slobodnog vremena izuzetno su ograničene. Bez kombija naše radionice i druženje bi bilo nemoguće. Javni gradski prijevoz, naime, u potpunosti je neprilagođen osobama s invaliditetom, kao i većina objekata kulturno-zabavnog i ugostiteljskog sadržaja.
Druženjem u klubu mladih 'Zvjezdica' prednosti za osobe s invaliditetom su višestruke, naši članovi su radno okupirani i time sretniji, naše opće zdravstveno stanje je bolje, a bitno se smanjuje i rizik od depresije.
Piše: Dora Bašić, voditeljica kluba