Udruga 'Ljubav na djelu': Ljubav je najmoćniji lijek za djecu oboljelu od malignih bolesti

Udruga 'Ljubav na djelu' djeluje od 2008. godine te okuplja roditelje djece oboljele od malignih bolesti koja se liječe u sklopu Klinike za dječje bolesti Zagreb. Glavni cilj djelovanja udruge je pomoć i potpora djeci oboljeloj od malignih bolesti, kao i njihovim roditeljima 

Dobra suradnja s Pantovčakom: Robert Mihoci, Ljiljana Vuletić, predsjednik Ivo Josipović, prof. Marta Benko, prof. Izet Aganović

Udruga je članica međunarodne konfederacije udruga ICCCPO te od ove godine globalne network mreže Patient Innovation.

Udruga ima help desk koji se nalazi u zgradi KDB Zagreb čija je svrha pružanje podrške roditeljima i djeci informirajući ih o načinima ostvarivanja njihovih prava. Pomažu kod smještaja majke uz dijete, prava na osobnu invalidninu, prava na bolovanje, dječji doplatak, ostvarivanje statusa roditelja-njegovatelja, ostvarivanje prava na besplatno parkiranje, oslobođenje od naplate cestarine, oslobođenje od plaćanja prijevoza željeznicom i drugim potrebama i teškoćama na koje nailaze obitelji oboljele djece.

Udruga je u posjedu tri apartmana u samoj blizini bolnice u Deželićevoj ulici koji koriste roditelji izvan Zagreba čija se djeca liječe na onkologiji. Aktivno se uključuje u rješavanje prava djece i roditelja, pribavljala dokumentaciju za ostvarivanje prava, prati zakone, razgovara s roditeljima i liječnicima o hospitalizaciji i liječenju te pokušava pomoći kako bi se olakšao posao preopterećenom medicinskom osoblju. Usto organiziraju grupe podrške koje vodi stručna osoba (klinički psiholog), djelatnik Pedijatrijskog psiho-onkološkog centra s ciljem razmjene iskustva i savjeta. Surađuju s Odjelom onkologije i hematologije, Dnevnom onkološkom bolnicom i Pedijatrijskim psiho-onkološkim centrom pod supervizijom kliničke psihologinje.

Udruga provodi projekt 'Moja školica' u suradnji sa Pedijatrijsko psiho-onkološkim centrom za djecu iz predškolskog uzrasta i školom u bolnici OŠ Kršnjavi. Projekt je namijenjen djeci oboljeloj od malignih bolesti predškolske dobi te djeci s odgodama kretanja u školu.

Djeca su prihvatila i projekt 'Uprizoravanje i pričanje priča za djecu' koji na odjelu onkologije i hematologije u organizaciji i pod mentorstvom Psihoonkološkog centra u suradnji s udrugom, studentice psihologije jednom tjedno koristeći lutke pričaju/uprizoruju po jednu priču.

Provodi se i Mali zbor Marije i Ivane Husar – rehabilitacija djece kroz glazbene sadržaje u glazbenoj školi na Kaptol centru, te rehabilitacija na Kineziološkom fakultetu za koju je Hrvatski zavod za javno zdravstvo donirao specijalne strunjače na kojima će djeca imati rehabilitaciju pod patronatom profesora kineziologije. U svrhu što bolje socijalizacije, prevladavanja teškoća bolesti i destigmatizacije djece oboljele od malignih bolesti, udruga organizira sportske utakmice, posjete kazalištu i predstave.

"Povodom Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti, 15. veljače 2014., Škola za medicinske sestre Mlinarska posjetila je našu djecu na odjelu onkologije u KDB Zagreb. U posjeti je bilo oko 40 učenica koje su izradile prekrasne poklončiće za djecu. Naš odjel je jedan od najtežih i najzahtjevnijih, no zato predstavlja najveći izazov za buduće mlade medicinske sestre. Izmijenili smo međusobna iskustva s učenicima, kako roditelji tako i sestre koje su zaposlene na odjelu, kako bismo im što lakše približili njihovu buduću struku. Ovaj posjet je omogućio da dogovorimo budući projekt volontiranja medicinskih sestara s našom djecom kojem se svi jako radujemo", rekla nam je Ljiljana Vuletić, predsjednica udruge 'Ljubav na djelu'.

Elvira Tahiri, prvostupnica sestrinstva, stručni učitelj zdravstvene njege iznijela je pozitivno iskustvo ove suradnje.

"Ono što je najbitnije, a uvijek je vidljivo iz ovakvih događanja da je ljubav čovjeka prema čovjeku, pa i onome nepoznatom satkana u postojanje svakog bića, a ono što su pokazali učenici od 1. do 4. razreda Škole za medicinske sestre Mlinarska je upravo ljubav prema svom budućem zanimanju i pomaganju bolesniku. Naši učenici bili su ugodno iznenađeni pozitivnom povratnom informacijom iz koje se vidjelo da se naš trud isplatio i vratio osmijeh na lica djece, kao i na lica roditelja, makar na trenutak, u njihovoj strašnoj i iscrpljujućoj sadašnjosti", kaže Elvira Tahi.

Više o udruzi 'Ljubav na djelu, aktivnostima koje provode, kako doći do njih i potražiti podršku možete na stranici www.ljubavnadjelu.hr

Piše: Božica Ravlić

 

 

Povezane vijesti