Hrabri: Priča o najboljem kuglaškom klubu osoba s invaliditetom

 'Hrabri' žele imati što više članova; oni se dolazeći u kuglanu psihički liječe i zaboravljaju na svakodnevne probleme

Davne 1982. godine osnovan je SDI Kuglaški klub 'Hrabri' koji okuplja osobe s invaliditetom.

Kako se utemeljitelj kluba Šime Mišura i sam aktivno bavio kuglanjem, promatrao je protivničke igrače na jednom natjecanju pa je zapazio nekoliko igrača s invaliditetom. Odlučio je pitati protivničkog voditelja "Ima li među kuglašima netko da je osoba s invaliditetom?", a nakon potvrdnog odgovora, rekao im je da skuplja igrače koji će nastupiti za reprezentaciju Zagreba.

Kada je voditelj kluba Mišura sastavio jaku ekipu od igrača koje je skupio s područja Zagreba, počeli su igrati prijateljske utakmice s ostalim klubovima. Ekipu je tada činilo 25 igrača, a u to je doba u Zagrebu bilo više od 150 klubova, muških i ženskih. Prije tridesetak godina neke od njih bilo je sram nastupati u sportu u kojemu se natječu osobe s invaliditetom. Voditelj Mišura se dosjetio kako će ih privoljeti na igru: za suparnike im je tražio ženske klubove, momčad je sastavio da su počeli pobjeđivati jače zagrebačke klubove, a kada su igrali protiv ženskih ekipa svaki čas njihov igrač dao bi karanfil protivničkoj igračici. Nakon toga svaki tjedan bi im se pridružio novi član.

Počeli su u 13. kuglačkoj ligi sa 18 klubova, kad je liga krenula, protivnički klubovi mislili su da će lako igrati s Hrabrima, jer sama riječ invalid za tzv. zdrave bio je manje vrijedan igrač, no na kraju sezone su bili pobjednici i plasirali se u 12. ligu.

Promatrajući klubove u jačim ligama, voditelj 'Hrabrih' Mišura pitao je šefove ostalih klubova da odigraju prijateljske utakmice. Kako su ga poznavali iz drugog sporta, u kojemu je također bio uspješan, pristali su na susrete, nakon čega se u Domu sportova samo govorilo o pobjedama 'Hrabrih'. U to vrijeme Dom sportova imao je kuglanu sa 8 staza, a 'Hrabre' su na svakoj utakmici bodrili deseci najvatrenijih navijača.

'Hrabri' su bili jedini kuglački klub osoba s invaliditetom u svojim ligama u Zagrebu. Nakon dobrih rezultata koje su postizali, u vrijeme bivše države, voditelj Mišura otišao je predsjedniku Zagrebačkog kuglačkog saveza moliti da im se kupe dresove. Na to mu je predsjednik uzvratio: "Znaš vi ste invalidi, vi ćete se brzo raspasti“. Mišura, ponosan na igrače koje ima u klubu, odgovorio mu je: "Druže nećemo se mi raspasti, prije će mnogi drugi klubovi nestati!“

 To se zbilja i dogodilo kroz godine, jer od tadašnjih 150 klubova sada ih ima tek 40 u kuglačkom natjecanju. Mišura je malo po malo gradio i razvijao svoje 'Hrabre', pa je tako 1990. godine dogovorio prijateljski susret s prvakinjama Europe. Njihova se kapetanica se začudila. Ali kad joj je Mišura izdiktirao sastav 'Hrabrih', pristala je na susret. 'Hrabri' su ih pobijedili sa 17 čunjeva razlike. Nakon susreta promijenile su pogled na kuglaše s invaliditetom, a 'Hrabri' su napokon spoznali mogu pobijediti svakog protivnika, bez obzira na snagu ekipe. 

U prvenstvu invalida Zagreba i ostalim turnirima po Hrvatskoj, pa i van granica Lijepe naše, 'Hrabri' su samo nizali pobjede. Igrali su prvenstvo Hrvatske s osobama s invaliditetom, ali i prvenstvo Hrvatske s ostalim kuglačima. Davne 1990. godine imali su 41 pobjedu bez poraza, a taj niz su nastavili i kroz daljna natjecanja jer su posjedovali jaku psihičku motiviranost i stabilnost. Na kraju sezone imali su isti broj bodova kao njihov prvi konkurent, a po pravilima morala se igrati majstorica u neutralnoj kuglani. Protivnici su bili sigurni da će pobijediti 'Hrabre' i biti prvaci lige. Toliko su bili sigurni u sebe da su rezervirali mjesta za proslavu u restoranu koji se nalazio tik do kuglaške dvorane, ali 'Hrabri' su ih uvjerljivo pobijedili sa 7:1 te ponovno pokazali kako ih invaliditet ne sputava u uspjehu.

Nastavili su nizati pobjede i tako došli do druge hrvatske lige Centar. Igrali su je godinu dana, ali su odustali jer njihova kuglana nije imala uvjete. Rukovodstvo i igrači donijeli su jednoglasnu odluku da igraju u ligi niže, odnosno u trećoj hrvatskoj ligi Centar. U toj su ligi bili neprikosnoveni, te su prvo mjesto osvojili sa 11 bodova prednosti. U međuvremenu njihova je kuglana napravljena prema europskim standardima i 'Hrabri' se kao prvaci treće lige ponovno natječu u drugoj hrvatskoj ligi Centar. Od ove godine vrijedi istaknuti da su u Kupu pobijedili prvoligaša 7:1, u njihovoj kuglani igrale su prvoligaške momčadi i državni reprezentativci ali nitko nema takav rezultat kakav imaju kuglači 'Hrabrih' Dragutin Ćrljenec i Perica Pavić (po 634 čunja). 'Hrabri' žele imati što više članova; oni se dolazeći u kuglanu psihički liječe i zaborave na svakodnevne probleme.

Ako se želite okušati u kuglanju ili im se pridružiti, možete više informacija dobiti na adresi Božidarevićeva 11 ili na broj 01/ 652 65 57, javite se predsjedniku SDI KK 'Hrabri', voditelju i organizatoru kuglačkog kluba, prof. Šimi Mišuri.

Piše: Marko Damjanović