Upozorenje: Lijekovi za autizam mogu nositi znatne zdravstvene rizike

Iako postoje terapije za ublažavanje simptoma autizma, ne postoji lijek za 'konačno rješenje' za ovaj razvojni poremećaj i javnost treba biti skeptična prema 'čudotvornim terapijama za autizam', kako se često reklamiraju produkti farmaceutske industrije

Samo po sebi je čudno da u Hrvatskoj još uvijek nije urađena temeljita studija o učinkovitosti lijekova koji navodno uspješno liječe autizam.

No, možda se nešto može naučiti iz američkog iskustva koje bi moglo koristiti i hrvatskim stručnjacima za autizam. Naime, američka Agencija za hranu i lijekove ovih je dana izdala upozorenje da mnogi lijekovi za koje se tvrdi da pomažu kod autizma zapravo nemaju nikakvog učinka, a u nekim slučajevima mogu predstavljati i ozbiljan rizik za pacijenta.

Agencija je u priopćenju upozorila nekoliko farmaceutskih tvrtki da će se suočiti s ozbiljnim pravnim posljedicama ako ne zaustave distribuciju beznačajnih preparata koje prodaju kao lijekove za autizam služeći se lažnim ili obmanjujućim informacijama.

Naveli su pet terapija koje mogu "nositi znatne zdravstvene rizike", a često se oslanjaju na lažne marketinške tvrdnje: tzv. chelation, hiperbaričnu terapiju kisikom, terapiju čudotvornim mineralnima, detoksikaciju u glinenim kupkama te CocoKefir probiotičke proizvode.

Iako postoje terapije za ublažavanje simptoma autizma, ne postoji lijek za 'konačno rješenje' za ovaj razvojni poremećaj i javnost treba biti skeptična prema 'čudotvornim terapijama za autizam', kako se često reklamiraju produkti farmaceutske industrije.

"Postojeći terapije i lijekovi dizajnirani su za liječenje specifičnih simptoma autizma, a to ipak može dovesti do određenih poboljšanja", rekla je pedijatrica Amy Taylor iz Agencije za hranu i lijekove.

Potrošači bi trebali biti sumnjičavi spram proizvoda za koje se tvrdi da će "brzo poboljšati stanje osoba s autizmom" te da liječe široki spektar bolesti. 

Štoviše, osobna svjedočanstva ne treba tumačiti kao zamjenu za znanstvene dokaze, zaključili su u Agenciji za hranu i lijekove.

M. Kristić

 

Povezane vijesti