Dobra vijest: Ohrabrujući rezultati EU projekta zapošljavanja osoba s intelektualnim teškoćama

Osobe s intelektualnim teškoćama kod poslodavaca stječu svoja prva radna iskustva, a uglavnom se radi o pomoćnim poslovima poput čišćenja i održavanja okoliša, fotokopiranja, etiketiranja i deklariranja proizvoda

Projektni tim Centra za rehabilitaciju Zagreb predstavio je danas rezultate EU projekta pružanja podrške pri zapošljavanju osoba s intelektualnim poteškoćama u sklopu kojeg je do sada s poslodavcima sklopljeno 16 ugovora o praktičnom osposobljavanju na otvorenom tržištu rada te su potpisana dva ugovora o radu.

Osobe s intelektualnim poteškoćama kod poslodavaca stječu svoja prva radna iskustva, a uglavnom se radi o pomoćnim poslovima poput čišćenja i održavanja okoliša, fotokopiranja, etiketiranja i deklariranja proizvoda itd.

Ivančica Kancir-Savić istaknula je u ime projektnog tima kako su ciljna skupina bile osobe s intelektualnim poteškoćama do 21. godine života, prijavljene na Zavod za zapošljavanje i bez posla duže od godinu dana. U program je uključeno njih 16 za koje se nadaju da će s poslodavcem potpisati ugovor o radu, kroz realizaciju mjera aktivne politike zapošljavanja.

U sklopu projekta educirana su i četiri radna asistenta koji pomažu osobama s intelektulnim poteškoćama da razviju vještine potrebne za posao do njihova potpunog osamostaljenja u radu. Uz radnog asistenta educirani su i volonteri-osobni asistenti koji pružaju osobi s intelektualnim poteškoćama specifičnu podršku.

Ravnateljica Centra za rehabiliraciju Zagreb Ružica Stipčić podsjetila je kako je projekt započeo 2003. godine s ciljem senzibiliziranja javnosti na potrebu uključivanja osoba s intelektualnim poteškoćama u zajednicu i njihovog zapošljavanja na tržištu rada. Model podrške na radnom mjestu pokazao se kao vrlo uspješan jer na taj način osobe s intelektualnim poteškoćama lakše pronalaze i zadržavaju posao.

Podršku projektu dosad je dalo sedam poslodavaca, među kojima su Atlantik grupa, tvrka Gebruder Weiss, dm, Dupin, tvrtka Kuehne+Nagel, Pro.cat i Gastro.

Hina

Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL