Moja priča: Dragutin Črljenec

"Želim poručiti osobama s invaliditetom da se bave sportom, ne mora to biti profesionalno, već je i rekreativno sasvim dostatno za poboljšanje zdravlja, kako tjelesnog tako i psihičkog", kaže Dragutin

Dragutin Črljenec, rođen prije 59 godina, na pitanje kako bi sebe opisao u jednoj rečenici kaže: strastveni ljubitelj kuglanja! Ovim sportom, gotovo za nepovjerovati, aktivno se bavi 34 godine. Od rođenja je srčani bolesnik, ima invaliditet pete kategorije od 60 posto. Evo njegove priče u kojoj bi se mogli prepoznati brojni sportaši s invaliditetom koji su karijeru gradili ne obazirući se na barijere, ponajprije na barijere u glavama tzv. zdravih osoba.

"Najprije su mi u osnovnoj školi zabranili tjelesni odgoj zbog zdravstvenih problema, pa stoga nisam bio ocijenjen dvije godine zbog bolesti. No, poslije su mi liječnici preporučili bavljenje sportom. Njime se bavim otkako znam za sebe", priča Dragutin.

"Moj invaliditet me ometao u traženju posla jer imam rupu na srcu, problem je u tome što mi se miješa krv. Naviknut sam na život s tim problemom, ponašam se kao da mi nije ništa, jednostavno radim sve poslove koje mislim da mogu obaviti. Ne priznajem zapreke, iako me godine u kojima se nalazim sve više usporavaju. Trenutno čekam termin za operaciju zaliska. Ali podnosim sve, a sport mi je ključna preokupacija u životu.

Dragutin s ekipom kuglaša s invaliditetom  'Hrabri'

Moja djeca su sportaši, supruga mi je sportašica, tako da smo obitelj obilježena sportom. Sin i kćer su visoko obrazovane osobe, i jako se ponosim njima.

Teško sam dobio posao zbog zdravstvenih tegoba i liječničkih nalaza koje sam morao donositi na uvid poslodavcima, a ipak već 37 godina radim u Školskoj knjizi, na skladištu za primanje proizvoda gotove robe. Nisam išao u vojsku jer me nisu pustili zbog srčanih problema. Uz kuglanje igrao sam i mali nogomet.

Kuglanjem sam se počeo baviti davne 1974. godine, bilo je to vrijeme kad je Nikola Dragaš osvajao svjetske naslove prvaka, on me inspirirao da se okušam. Kuglajući i družeći se s Nikolom Dragašom, ovaj sport mi je ušao pod kožu. Karijeru sam počeo u klubu Sljeme iz Sesveta, a posljednjih deset godina kuglam za SDI KK 'Hrabre'. Bio sam na prvenstvu Hrvatske kao član reprezentacije invalida grada Zagreba. Dva sam puta bio prvak Hrvatske u svojoj kategoriji, i tri puta bio sam članom ekipa koje su osvajale državna prvenstva.

Više ne idem na to natjecanje, jer više nije odijeljeno za kuglaše s invaliditetom, već su sve sportske discipline spojene. Prije šest godina završio sam trenerski tečaj pri Hrvatskom olimpijskom odboru, i od tada vodim ekipu na natjecanjima druge hrvatske lige. Ove smo godine osvojili 5. mjesto, prošle smo bili drugi, pretprošle treći u ligi gdje se natječu zdrave osobe. Prošle jeseni suci su mi zabranili kuglanje na šest utakmica, jer nisam napravio nove pretrage i dobio nalaze da mogu neometano kuglati.

Želim poručiti osobama s invaliditetom da se bave sportom, ne mora to biti profesionalno, već je i rekreativno sasvim dostatno za poboljšanje zdravlja, kako tjelesnog tako i psihičkog", zaključuje Dragutin.

Zabilježio: Marko Damjanović


 

 

Povezane vijesti