Istraživanje: Djeca s autizmom najčešće se žale na bolove u trbuhu

 Nije jasno što uzrokuje taj fenomen, a poseban problem predstavljaju teškoće u komunikaciji s djecom s autizmom koja su često zbog bolova u trbuhu dodatno osjetljiva i sklona samoranjavanju

Djeca s autizmom imaju četiri puta češće probleme s probavnim traktom, iznosi najnovija studija.

Znanstvenici nadalje dodaju da su probavni problemi poput konstipacije i proljeva tri puta zastupljeniji kod djece s autizmom, a bolovi u području abdomena se pojavljuju dva puta češće nego kod ostatka populacije.

Rezultati opširne analize znanstvenih istraživanja između 1980. godine i 2010. godine o problemima s probavnim traktom djece s autizmom objavljeni su u on-line znanstvenom časopisu Pediatrics.

"Najnoviji nalazi potvrđuju anegdotalne slučajeve i pojedinačna istraživanja koja su godinama govorila o natprosječnoj zastupljenosti problema s probavnim sustavom kod djece s autizmom“, rekao je koautor studije dr. William Sharp.

Nije jasno što uzrokuje taj fenomen, a poseban problem predstavljaju teškoće u komunikaciji s djecom s autizmom koja su često zbog bolova u trbuhu dodatno osjetljiva i sklona samoranjavanju.

Baš zato je dijagnosticiranje problema s probavnim sustavom kod djece s autizmom posebno teško. Mnogi simptomi se preklapaju s uobičajenim simptomima kod razvojnih poremećaja

Znanstvenici naglašavaju važnost uspostavljanja kliničke prakse i redovitog praćenja probavnih smetnji kod djece s autizmom. Liječnici obiteljske medicine moraju biti u stanju na vrijeme prepoznati simptome probavnih smetnji kod djece s autizmom jer takve smetnje mogu biti vrlo bolne i opasne, a čine težak život djece s autizmom još težim.

B. Šutalo

 

Povezane vijesti