Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom: Pravo na rad pravo je na dostojanstvo

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom, Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize organizira okrugli stol s temom "Zapošljavanje osoba s invaliditetom" koji će se održati 5. svibnja s početkom u 10 sati u prostoru CEDEPE-a, Zahradnikova 12, Zagreb

Ponos Hrvatske: Jelena Perković, djevojčica je s cerebralnom paralizom,  piše motivacijske poruke o ljubavi i životu  

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom od koje, prema procjenama, u Hrvatskoj boluje oko 3 posto stanovništva, ili oko 130.000 osoba, obilježava se 5. svibnja.

Problemi osoba s cerebralnom paralizom, njihovih obitelji i osoba koje o njima skrbe, uza sva dugogodišnja nastojanja Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize i udruga članica, u široj javnosti, ali i među onima od kojih se to očekuje, još uvijek nisu dovoljno poznati i prepoznati.

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom, Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize organizira okrugli stol s temom "Zapošljavanje osoba s invaliditetom" koji će se održati 5. svibnja s početkom u 10 sati u prostoru CEDEPE-a, Zahradnikova 12, Zagreb.

Na okruglom stolu predstavit će se aktivnosti i rezultati programa " Informatičke radionice za povećanje konkurentnosti osoba s cerebralnom i dječjom paralizom na tržištu rada" kojeg je Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize ugovorio u okviru raspoloživih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću za razdoblje od 2011. - 2014. godine. Program je financiran od strane Ministarstva socijalne politike i mladih s ciljem omogućavanja osobama s cerebralnom i dječjom paralizom, ali i drugim oblicima invaliditeta da stjecanjem novih znanja i vještina postanu konkurentniji prilikom pronalaženja zaposlenja te poticanje na osamostaljivanje.

Uz navedeno predstavit će se aktualna pravna regulativa, mjere zapošljavanja osoba s invaliditetom te ukazati na pozitivna iskustva u praksi, mogućnosti i probleme na tržištu rada za osobe s cerebralnom paralizom te osobe s invaliditetom općenito. U zajedničkoj raspravi očekuju odgovor na pitanje kakva je budućnost i perspektiva za zapošljavanje osoba s cerebralnom paralizom, koja je od tolike važnosti za financijsku stabilnost i njihov samostalan život i uključenost u zajednicu.

B. Ravlić

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 

Povezane vijesti