Studija: Za autizam nisu odgovorni samo geni nego i 'vanjski faktori'

Unatoč povećanju broja studija o autizmu, još uvijek ima puno posla za obaviti, posebno kad je riječ o odraslima s autizmom, oboljelima s izrazito teškim simptomima, oboljelima s paralelnim dijagnozama i oboljelima iz zapostavljenih društvenih zajednica

Više od 11 tisuća studija o autizmu objavljeno je od 2009. godine, dvostruko više nego prethodnih pet godina,, objavljeno je u izvještaju međugencijskog koordinacijskog odbora za autizam (IACC) američke vlade.

Sva ta istraživanja dodala su novo svjetlo na silna pitanja vezana uz taj sveprisutni razvojni poremećaj, od najboljeg medicinskog tretmana oboljelih do biološke baze bolesti, navodi se u izvještaju IACC.

"Razina znanstvenih spoznaja o autizmu i drugim razvojnim poremećajima se u zadnjih nekoliko godina dramatično unaprijedila“, rekao je dr. Thomas Insel, ravnatelj Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje i predsjednik odbora koji je objavio podatke o istraživanjima.

Unatoč povećanju broja studija o autizmu, još uvijek ima puno posla za obaviti, posebno kad je riječ o odraslima s autizmom, oboljelima s izrazito teškim simptomima, oboljelima s paralelnim dijagnozama i oboljelima iz zapostavljenih društvenih zajednica, naglasili su u odboru.

Zaključak je da se u zadnjih pet godina jasno vidi velik znanstveni napredak u istraživanju autizma i drugih razvojnih poremećaja, ali nažalost, taj napredak nije još vidljiv i primjenjiv u praksi i životu onih koji s autizmom žive svaki dan.

Isto tako, za razvoj autizma jednako su odgovorni određeni vanjski faktori kao i geni kojima su ranije studije pridavale puno više važnosti, tvrde znanstvenici pozivajući se na rezultate istraživanja provedenog u Švedskoj u razdoblju između 1982. i 2006. na dva milijuna ispitanika.

"I sami smo bili iznenađeni rezultatima istraživanja. Dakle, nasljedna svojstva, tj. geni čine 50 posto, u odnosu na 80 do 90 posto koliko se ranije procjenjivalo, a ostalih 50 posto čine različiti vanjski faktori", rekao je Avi Reichenberg, znanstvenik iz Mount Sinai Seaver centra za istraživanje autizma. Suautori istraživanja su stručnjaci s londonskog King's Collegea i štokholmskog Karolinska instituta.

Riječ je o najvećem dosad provedenom istraživanju genetskog podrijetla autizma, koji pogađa svakog stotog stanovnika našeg planeta, navodi se u članku objavljenom u stručnom časopisu Journal of the American Medical Association. Američki statistički podaci pokazuju da u SAD-u autizam ima svaka 68. osoba.

Među vanjskim faktorima znanstvenici navode socijalno-ekonomski status roditelja, potencijalne komplikacije pri porodu, infekcije koje je imala majka i lijekove što ih je uzimala tijekom trudnoće. Istraživanje je bilo usredotočeno na prenatalno razdoblje oboljele osobe.

Znanstvenici još uvijek znaju relativno malo o autizmu te nastoje provesti što više istraživanja kako bi došli do vjerodostojnijih podataka.

Branimir Šutalo / Hina

 

Povezane vijesti