Asistent sam osobe s invaliditetom i ne znam kako da se nosim s frustracijama

PITANJE: J. M. (26) Poštovani, već neko vrijeme pratim In-Portal. Posljednje dvije godine radim kao osobni asistent jednog od vaših vjernih čitatelja. U početku, kad sam došao kod njega, smatrao sam da ću mu moći pomoći i lagano mu oplemeniti život. Međutim dogodilo se suprotno.

Osjećam teško breme radeći sa njim i doživljavam da me vuče u svoju mrežu crnila, depresije i bezvoljnosti. I dalje nisam odustao od svojih plemenitih nakana no izuzetno mi je teško i frustrirajuće dolaziti na posao, a ono što predstavlja veći problem jest vrijeme nakon posla. To se prije nije događalo, a sada je počelo utjecati na moj cjelokupan privatni život. Smatram da bi ga htio ostaviti no istovremeno mi je to teško jer sam svjestan da će se rijetko tko s takvom ljubavlju odnositi prema nekome tko mu nije obitelj dok od te osobe dobiva samo nervozne, agresivne i bezvoljne reakcije. Kako da riješim ovu situaciju, a da tu osobu ne ostavim na cjedilu? 

ODGOVOR: Poštovani mladiću, drago nam je što se s povjerenjem obraćate In-Portalu iznoseći nam svoju situaciju.

Iz Vaših riječi je vidljivo da ste u poslanje osobnog asistenta krenuli motivirano, puni entuzijazma i želje pomoći čovjeku u potrebi. U početku je sve išlo dobro i uspijevali ste se nositi sa svim izazovima skrbi o povjerenoj Vam osobi.

Tijekom dvije godine imali ste prigodu dobro ga upoznati, prihvatiti ga takvoga kakav jest i na neki način vezati se uz njega. Spominjete da se, iako niste obitelj, prema njemu odnosite s ljubavlju i požrtvovno. Ulažete puno, a dobivate malo ili nimalo. Naravno da Vas to frustrira i čini nezadovoljnim. Kao da sav Vaš trud i napor pada u vodu i ostaje bez ikakva pomaka na bolje ili vidljiva rezultata. Bilo bi logično za uzvrat dobiti (bar ponekad) pozitivnu povratnu reakciju, lijepu riječ ili osmijeh, umjesto stalne nervoze, agresivnosti i bezvoljnosti. Nije se lako s time nositi. Malo po malo kao da ste i sami upali u njegovu mrežu: crnila, depresije i bezvoljnosti. Uočavate kako Vas ta situacija pritišće poput teškoga bremena i utječe na Vaš privatni život. I u svoje slobodno vrijeme osjećate se zarobljenikom svoga posla. Svjesni ste da to nije dobro. Nije dobro za Vas ali ni za Vašega štićenika. Unatoč svega, osobu o kojoj je riječ ne želite ostaviti "na cjedilu“ (radi li se o sažaljevanju?).

Marijanka Globan, Zadruga 'Martinov plašt'

Dakle, što Vam je činiti?

Dragi J. M., ako je ikako moguće učinite mali predah, uzmite odmor kako biste na miru promislili o svojim očekivanjima s kojima ste krenuli (jesu li ona bila realna), o postavljenim ciljevima (možda je ljestvica bila previsoko podignuta), te napunili svoje "baterije“. Pokušajte pronaći Vama odgovarajuće metode rada na sebi, načine opuštanja i otpuštanja koji će Vam pomoći sačuvati svoje duševno i fizičko zdravlje (sport, tjelesna aktivnost, zdrava hrana, dovoljno sna). To je neophodno kako biste ojačali i osnažili sebe, posebno ako je "biti osobni asistent“ Vaše zvanje na dugi rok. Morat ćete naučiti zaštiti sebe i emocionalno se distancirati, poput npr. liječnika koji se ne smiju vezati uz pacijente - kako bi ih mogli profesionalno liječiti. To ne znači biti bezosjećajan i krut, ali treba imati određenu mjeru, znati postaviti granicu.

Jeste li pokušali o svemu ovome što Vas muči i kroz što prolazite razgovarati sa stručnom osobom (nadležnom za konkretnu problematiku), s kolegama, Vašim nadređenima, poslodavcem, obitelji?

U svakom slučaju treba djelovati, tražiti izlaz za sebe, ali i za njega. Očito je da je i njemu potrebna dodatna, stručna pomoć. Izlaz uvijek postoji! Vjerujem da ste čuli za programe osnaživanja koji su namijenjeni tzv. pomagajućim zanimanjima kojima je potrebno na taj način „puniti baterije“. Tako nešto bi svakako dobro došlo i Vašemu štićeniku, zato se raspitajte o mogućnostima.

Lijepo je što niste odustali od svojih plemenitih nakana i nadam se da ćete brzo i uspješno riješiti svoje trenutno stanje. Svako dobro!

Odgovara: Marijanka Globan, Zadruga 'Martinov plašt'

Napomena: Pitanja za rubriku Kutak za stručnjake šaljite na: mladen.kristic@in-portal.hr