Centar za obrazovanje Vinko Bek: Vrijedna donacija PBZ-a za slijepe i slabovidne učenike

"Najljepše zahvaljujem PBZ-u i PBZ Cardu. Kupljena oprema omogućit će veću udobnost i sigurnost u svakodnevnom životu naših štićenika te lakše buduće uključivanje u svijet rada“, istaknula je Diana Kralj, ravnateljica Centra za obrazovanje 'Vinko Bek'

U Centru za obrazovanje Vinko Bek u Zagrebu svjedočili smo pozitivnom primjeru socijalno osviještene javno-privatne suradnje.

Naime, u Centru su potpisana dva značajna ugovora: Ministarstvo socijalne politike i mladih, PBZ i PBZ Card potpisali su Ugovor o suradnji u projektu 'Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi; dok su Ministarstvo zdravlja, PBZ i PBZ Card potpisali Ugovor o suradnji u projektu 'Praćenje djece s neurorizicima'. U skladu s potpisanim ugovorima PBZ i PBZ Card će sredstva prikupljena putem projekta 'Činim dobro svaki dan' donirati spomenutim projektima ministarstava. Nakon potpisivanja uručena je i prigodna donacija Centru za odgoj i obrazovanje Vinko Bek u iznosu 215.000 kuna za kupnju tiflotehničkih pomagala za slijepe, informatičke opreme te namještaja za učionice i sobe štićenika ovoga centra.

Danijela Vidas, slijepa učenica četvrtog razreda, testira novu računalnu opremu 

Ovom svečanom događanju prisustvovali su Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih; prim.mr.sc. Marijan Cesarik, dr.med., zamjenik ministra zdravlja; Maja Sporiš, zamjenica ministrice socijalne politike i mladih; Božo Prka, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb; Diana Kralj, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje; Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda i drugi uzvanici.

Projekt 'Činim dobro svaki dan' pokrenut je još 2008. godine kada je predstavljena humanitarna American Express kartica sa srcem. Tako je za svaku transakciju koja je napravljena ovom karticom PBZ Card izdvajao 40 lipa, bez dodatnog troška za korisnike, za projekt Ministarstva zdravlja pod nazivom „Praćenje djece s neurorizicima“. Putem ovog projekta tvrtka je do sada prikupila i donirala sredstva za ukupno šesnaest bolnica diljem Hrvatske za kupnju potrebne medicinske opreme.

"Zadovoljni smo našim humanitarnim projektom 'Činim dobro svaki dan' i American Express karticom sa srcem. Podaci s kojima danas raspolažemo, pet godina nakon pokretanja ovog projekta, od prikupljenih sredstava, brojnih bolnica kojima smo pomogli i značajne opreme koja je kupljena kao i velikog broja novorođenčadi i djece kojima je omogućena bolja zdravstvena skrb, ispunjavaju nas ponosom. Stoga smo odlučili unaprijediti ovaj projekt i na taj način pomoći još većem broju djece i mladih kojima je pomoć društva neophodna“, istaknuo je Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda.

Ravnateljica Diana Kralj prima donaciju vrijednu 215.000 kuna od prvog čovjeka PBZ-a Bože Prke

Predsjednik uprave PBZ-a Božo Prka naglasio je važnost društvene odgovornosti privatnog sektora, a naročito banaka koje imaju obavezu pomagati i tako smanjivati društvene nejednakosti.

"Sa željom da se prikupi što više sredstava i pomogne što većem broju bolnica i ustanova, Privredna banka Zagreb je odlučila dodatno osnažiti projekt „Činim dobro svaki dan“, uključujući veća sredstva koja ćemo za njega ubuduće izdvajati“, istaknuo je među ostalim Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a.

Tako će umjesto dosadašnjih 40 lipa, koliko je izdvajano za svaku transakciju napravljenu putem American Express kartice sa srcem, sada PBZ i PBZ Card zajedno izdvajati 1 kunu. Osim Ministarstva zdravlja putem American Express kartice sa srcem ubuduće će se pomagati i projekt Ministarstva socijalne politike i mladih „Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi“, pri čemu će se prikupljena sredstva donirati u omjeru 50:50.

Nakon predstavljanja novosti u projektu „Činim dobro svaki dan“ uslijedilo je i potpisivanje ugovora s Ministarstvom socijalne politike i mladih te Ministarstvom zdravlja, za čije projekte će PBZ i PBZ Card prikupljati sredstva.

"Raduje me da privredni subjekti kao što su Privredna banka Zagreb i PBZ Card imaju ovako visoku razinu društvene odgovornosti i želju da pomognu najranjivijim slojevima društva. Ovakva vrsta pomoći u teškim gospodarskim vremenima nam je dragocjena, a projekt PBZ-a sjajan primjer suradnje između javnog i privatnog sektora na ostvarivanju važnih društvenih ciljeva. Kao ministrici socijalne politike i mladih veliko mi je zadovoljstvo sklopiti sporazum s Privrednom bankom Zagreb i PBZ Cardom, koji će rezultirati boljom kvalitetom života djece o kojima skrbe domovi socijalne skrbi“, istaknula je Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih.

"Suradnja između Ministarstva zdravlja i PBZ Carda, u koju se sada uključuje i Privredna banka Zagreb, ima izuzetnu vrijednost za projekt Praćenje djece s neurozicima.“

Sudjelovanjem u ovom projektu PBZ Card je proteklih pet godina, donirajući značajna sredstva, omogućio kupnju potrebne medicinske opreme za 16 bolnica. Potpisom novog sporazuma donacije financijskih sredstva, uz hvalevrijedu aktivnu pomoć Privredne banke Zagreb i PBZ Carda, omogućit će brže postizanje krajnjeg cilja projekta -  realizaciju jedinstvenog sustava aktivnog praćenja djece s neurorizicima u cijeloj Hrvatskoj, a samim time i aktivnog preventivnog rada ujednačavanjem kvalitete zaštite zdravlja naše djece“, istaknuo je prim.mr.sc. Marijan Cesarik, zamjenik ministra zdravlja.

Namjeru pomaganja zajednici u kojoj posluju kao i novosti u projektu „Činim dobro svaki dan“ PBZ i PBZ Card su potvrdili odmah na konferenciji za medije uručenjem donacije od 215.000 kuna Centru za odgoj i obrazovanje Vinko Bek. Ovo je prvi dom socijalne skrbi kojem su PBZ i PBZ Card donirali sredstva u sklopu pomaganja projekta „Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi“ Ministarstva socijalne politike i mladih.

"Najljepše zahvaljujem PBZ-u i PBZ Cardu na ovoj vrijednoj donaciji kao i našem ministarstvu koje nas je uključilo u projekt „Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi“. Ova donacija nam je omogućila da namještajem opremimo desetak soba u našim domovima u Zagrebu, na lokacijama Nazorova 53 i Kušlanova 59a, da u cijelosti opremimo informatički kabinet naše srednje škole računalima prilagođenim slijepima te nabavimo tiflotehnička pomagala. Kupljena oprema omogućit će veću udobnost i sigurnost u svakodnevnom životu naših štićenika te lakše buduće uključivanje u svijet rada“, istaknula je Diana Kralj, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek.

I ministarstvo Milanke Opačić prisutno je u projektima koji su dobili financijsku potporu PBZ-a

Nakon ravnateljice, pred okupljene je izašla i Danijela Vidas, slijepa učenica četvrtog razreda srednje škole Vinko Bek – smjera poslovna tajnica, kako bi demonstrirala specijalnu informatičku opremu za slijepe i slabovidne koja je kupljena sredstvima iz donacije. Danijela je znatiželjnim uzvanicima i novinarima elokventno i praktično prikazala kako se slijepi učenici služe računalom uz pomoć JAWS čitača ekrana, a također je objasnila princip rada brajevog retka.

Branimir Šutalo

Foto: Ana Gospočić

 

Povezane vijesti