Brzopotezni intervju s Dragutinom Lesarom: O položaju i pravima osoba s invaliditetom

"Zastupnik u Europskom parlamentu ima pravo na određeni broj asistenata i u prošlom mandatu naš zastupnik sam je birao svoje asistente. Nakon ovih izbora Stranka će sugerirati da se angažira neka mlada nezaposlena osoba s invaliditetom", kaže šef Laburista u razgovoru za In-Portal 

                                                                                                                 Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Gospodine Lesar, kako tumačite činjenicu da osobe s invaliditetom čine nevjerojatnih 12,5 posto stanovništva u Hrvatskoj a ipak se nalaze na marginama političkog interesa? 

- Nedostatak političkog interesa za probleme osoba s invaliditetom vidim isključivo u tome što većina stranaka to područje ne smatra područjem političkog djelovanja, nego isključivo područjem socijalne politike. Zbog toga je i u Hrvatskome saboru ove teme teško otvarati.

Dodatno tome, takvoj situaciji pogoduju i mediji koji se ovom temom bave samo prigodničarski.

Kao političar s dugogodišnjim stažem u Saboru RH, kako ocjenjujete zakone koji reguliraju prava osoba s invaliditetom? Jeste li se i Vi izgubili u toj šumi legislative koja, začudo, i nema nekog učinka na stvarni život?

- Osnovni zakonodavni problem u Hrvatskoj je da se u reguliranju prava s invaliditetom pristupa po modelu nastanka invaliditeta, a ne vrsti invaliditeta. Zbog toga su npr. prava pojedinih kategorija osoba s istim invaliditetom različita, jer se pravo utvrđuje po osnovi nastanka invaliditeta, a ne potrebe ili potreba osobe.

Trebalo bi poraditi na predrasudama koje svi imamo prema osobama s invaliditetom. Naučiti nas kao društvo više o njima. Vjerujem da bi na taj način i reguliranje njihovih prava bilo bolje uređeno.

                                                                                                                Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Pred izborima smo za Europski parlament, a Laburisti konkuriraju za najmanje jedan mandat. Kako vaša stranka namjerava zastupati interese osoba s invaliditetom u Bruxellesu? Hoće li vaš predstavnik u parlamentu, uostalom, u slučaju izbornog trijumfa angažirati neku mladu nezaposlenu osobu s invaliditetom za asistenta? Budžet za te namjene više je no izdašan...

- Zastupnik u Europskom parlamentu ima pravo na određeni broj asistenata i u prošlom mandatu naš zastupnik sam je birao svoje asistente. Nakon ovih izbora Stranka će sugerirati da se angažira neka mlada nezaposlena osoba s invaliditetom.

Jedan od temeljnih problema s kojima se suočava OSI zajednica u Hrvatskoj je nezaposlenost. Imaju li Laburisti rješenje za taj problem ako dođu na vlast?

- U Hrvatskoj je nezaposlenost veliki problem, a posebno je izražena nezaposlenost mladih osoba. Smatramo da se poslodavce može stimulirati na zapošljavanje osoba s invaliditetom kroz poreznu politiku, konkretno da budu djelomično ili u cijelosti oslobođeni poreza na dohodak.

Osobe s invaliditetom imale su velika očekivanja od vlade premijera Milanovića. Vjerovali su u socijalnu politiku Kukuriku koalicije, ravnopravan pristup tržištu rada, život dostojan čovjeka.... Kad tamo, OSI zajednici nikada nije bilo gore, a i to 'crkavice od prava' svakodnevno im se reže!

- Neću se osvrtati na realizaciju Plana 21 kojim je Kukuriku koalicija dobila izbore, ali ću podsjetiti na izjavu jednog od predsjednika stranka iz te koalicije koji je rekao da je Plan 21 mrtav.

I za kraj, što mislite: hoćemo li uskoro živjeti u obećanoj zemlji, kako najavljuje premijer Milanović, ili u spaljenoj zemlji, kako tvrde njegovi oponenti?

- Za gospodarski oporavak Hrvatske biti će potrebno 5 do 6 godina, a uspjeh ovisi isključivo o tome hoće li se napustiti dosadašnji makroekonomski koncept koji počiva isključivo na tobožnjoj samoregulativi tržišnih zakonitosti, potpunoj slobodi financijskih institucija koje zapravo odlučuju u što će se ulagati, odnosno investirati, po kojim uvjetima i uz koju cijenu rada.

Razgovarao: Mladen Kristić


 

 

Povezane vijesti