Psihičke tegobe glavni su uzrok bolesti i invaliditeta tinejdžera

Ozljede u prometu su drugi po redu uzročnik bolesti i invaliditeta nakon depresije, a vjerojatnost za smrtni ishod nakon prometnih nezgoda tri puta je veća kod dječaka nego kod djevojčica


Depresija je glavni uzrok bolesti i invaliditeta tinejdžera u dobi od 10 do 19 godina, a samoubojstva su treći najvažniji uzrok njihove smrti, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u srijedu.

"Svijet ne posvećuje dovoljno pažnje zdravlju adolescenata", kaže Flavia Bustreo, zadužena u svjetskoj organizaciji za zdravlje obitelji, žena i djece.

Neka su istraživanja pokazala da polovica svih ljudi koji razviju mentalne poremećaje prve simptome imaju do 14. godine života.

"Kad bi tinejdžeri sa simptomima mentalnih bolesti dobili potrebnu liječničku skrb to bi moglo spriječiti smrt i njihove cjeloživotne patnje", kaže se u istraživanju.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno niz pitanja uključujući duhan, alkohol i korištenje droga, HIV, ozljede, mentalno zdravlje, prehranu, seksualno i reproduktivno zdravlje te nasilje.

Ozljede u prometu su drugi po redu uzročnik bolesti i invaliditeta nakon depresije, a vjerojatnost za smrtni ishod nakon prometnih nezgoda tri puta je veća kod dječaka nego kod djevojčica.

SZO kaže da je ključno da zemlje smanje rizike tako da povećaju pristup pouzdanom i sigurnom javnom prijevozu, poboljšaju sigurnost na cestama mjerama poput ograničenja brzine i alkohola uspostave sigurne zone za pješake oko škola i uvedu postupne sheme za vozače u kojima se privilegije postupno povećavaju.

Širom svijeta oko 1.3 milijuna tinejdžera umrlo je u 2012. Najvažnija tri uzroka smrti na svijetu su prometne ozljede, HIV/SIDA i samoubojstva. Podaci SZO govore da je broj umrlih tinejdžera od stanja povezanih s HIV-om u porastu.

To je dominantno u Africi, u trenutku dok se u drugim dobnim skupinama smanjuje broj umrlih od HIV.

"Ne smijemo zapustiti napore da promoviramo i čuvamo seksualno i reproduktivno zdravlje adolescenata uključujući borbu protiv HIV-a", kaže Jane Ferguson znanstvenica u SZO-u.

Za tinejdžerke drugi najvažniji uzrok smrti nakom samoubojstava su komplikacije tijekom poroda.

Zarazne bolesti ostaju važnim uzrokom smrti unatoč, primjerice, dramatičnom smanjenju od 90 posto broja umrlih i invaliditeta od ospica u Africi u posljednjem desetljeću zahvaljujući cijepljenju.

U dobi od 10 do 14 godina proljevi i infekcije donjeg dijela dišnog sustava su drugi odnosno četvrti uzročnik smrti, a zajedno s meninigtisom odgovorni su za 18 posto svih smrti u toj dobnoj skupini i tu se od 2000. ništa nije promijenilo.

Hina