Asistivna tehnologija: Prvi telefon na Brajevom pismu

Uređaj je dizajniran kako bi omogućio brz i jednostavnu komunikaciju između slijepog korisnika i njegovih prijatelja i obitelji

 Londonska tvrtka OwnFone izbacila na tržište prvi telefon na brajevom pismu.

Prednja strana i poleđina telefona dizajnirane su pomoću 3D printajuće tehnologije i samim time podložne su personaliziranom prilagođavanju.

Do sada su postojali telefoni na brajevom pismu, ali iz OwnFonea tvrde da je njihov braični telefon prvi takve vrste na tržištu.

Za one koji ne znaju čitati brajevo pismo postoje verzije telefona s izdignutim brojkama.

Telefon, koji je trenutno jedino dostupan u Velikoj Britaniji, košta 60 funti, a njegov izumitelj Tom Sunderland tvrdi da će baš 3D tehnologija printanja omogućiti još nižu cijenu proizvoda.

"3D printanje omogućava efektno i povoljno stvaranje personiliziranih tipaka na brajici“, rekao je Tom Sunderland.

Uređaj je dizajniran kako bi omogućio brz i jednostavnu komunikaciju između slijepog korisnika i njegovih prijatelja i obitelji.

Dok je ovo prvi telefon na brajici na slobodnom tržištu, sama ideja nije orginalna.

Indijska tvrtka Kriyage prošle je godine predstavila prototip smartphonea na brajevom pismu.

Većina slijepih i slabovidnih korisnika zapravo ne vide neku korist od telefona na brajici jer se već neko vrijeme koriste s Voiceoverom kojega nudi Apple na svojim uređajima.

Voiceover je čitač ekrana koji omogućava slijepim i slabovidnim korisnicima da se uz pomoće raznih pokreta prstiju služe svojim pametnim telefonima.

Postoji i sve veći broj različitih aplikacija koje specijalno pomažu slijepim i slabovidnim korisnicima da samostalno navigiraju svijetom mobilne tehnologije. Aplikacije se ne odnose samo na Apple uređaje nego i na sve ostale proizvođače pametnih telefona.

Telefon na brajevom pismu se čini kao proizvod koji prije svih cilja na stariju populaciju, skloniju brajevom pismu, koja se nije u dovoljnoj mjeri prilagodila svim modernim inovacijama.

B. Šutalo

 

Povezane vijesti