Ministar Mrsić: Zapošljavanje osoba s invaliditetom bit će veliki izazov za državu

Zapošljavanje osoba s invaliditetom jamčilo se godinama samo na deklarativnoj razini, a Mrsić smatra da konačno treba razbiti predrasude da osobe s invaliditetom nisu dobri radnici, da su često na bolovanju i da mogu raditi samo na telefonskim centralama

Prošlo je već nekoliko mjseci od donošenja novog Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, zakona od kojeg se toliko očekivalo kada je riječ o zapošljavanju osoba s invaliditetom. No, zasad, nema apsolutno niti jedne indicije koja bi ukazala da je rečeni Zakon doveo do boljeg pozicioniranja osoba s invaliditetom na tržištu rada. Hajde, barem kao dobru vijest možemo tumačiti činjenicu da nije bilo dodatnog otpuštanja radnika s invaliditetom, no što je s onom silnom vojskom nezaposlenih na burzi rada? Je li za njih dovoljna utjeha kada im se kaže - nema novih otpuštanja!? 

Inspekcije rada

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je tijekom radnog ručka s poduzetnicima u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) da će nakon izmjene seta zakona s područja rada mnoga zakonska rješenja, uključujući i novi Zakon o radu, poslodavcima biti jednostavniji za primjenu.

Mrsić je najavio novine u djelovanju inspekcije rada, koja bi se više trebala orijentirati na preventivu u poštivanju zakona, umjesto dosadašnjeg represivnog postupanja.

Neki će prekršaji biti tretirani, kaže Mrsić, prvo kao "prekršaji žutog kartona", koje će poslodavac morati ispraviti u određenom roku, a tek ako to ne učini bit će mu određena mandatna kazna.

"Represivno postupanje ostat će kada je u pitanju rad na crno, no ako niste izvijesili odluku o godišnjem odmoru prvo ćete dobiti upozorenja da to ispravite", rekao je Mrsić poslodavcima.

Velikim izazovom za državu i poslodavce Mrsić smatra provedbu novog Zakona o zapošljavanju osoba s invaliditetom, koje će poslodavci morati zapošljavati prema propisanim kvotama, ovisno o broju zaposlenih u tvrtki.

Zapošljavanje tih osoba jamčilo se godinama samo na deklarativnoj razini, a Mrsić smatra da konačno treba razbiti predrasude da osobe s invaliditetom nisu dobri radnici, da su često na bolovanju i da mogu raditi samo na telefonskim centralama.

OSI su dobri radnici

U Hrvatskoj ima oko 500.000 osoba s invaliditetom koje mogu raditi bilo koje poslove koji odgovaraju njihovim sposobnostima, naglasio je Mrsić.

Novi Zakon o zaštiti na radu, koji je u saborskoj proceduri, također je pojednostavljen i poslodavcima smanjuje troškove, iako se u saborskoj raspravi najviše govorilo o zabrani alkohola na radnom mjestu.

Mrsić smatra da je radi smanjenja nezaposlenosti nužno u idućih nekoliko godina promijeniti sustav strukovnog obrazovanja, kako bi ono bilo integrirano s poduzetništvom, te nastaviti s mjerama aktivne politike zapošljavanja koja su se pokazale uspješnim.

Podsjetio je kako je najviše kritika bilo upućeno mjeri rada bez zasnivanja radnog odnosa, a na taj je način prva iskustva steklo čak 15.730 mladih, dok je 50 posto njih pronašlo stalno zaposlenje.

Predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika pri HUP-u Petar Lovrić pozdravio je najavljenje promjene u djelovanju inspekcije rada, koja bi trebala biti na usluzi poduzetnicima u tumačenju čak 300 propisa koji se na njih odnose.

In-Portal/Hina

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

 

Povezane vijesti