Obilježavanje Svjetskog dana oboljelih od multiple skleroze

Oboljeli od multiple skleroze (MS) Republike Hrvatske 28. svibnja ove godine također obilježavaju Svjetski MS dan, tematski usmjeren na "Dostupnost“, što podrazumijeva cijeli spektar potreba u životu osobe s MS-om, skrenuti pozornost na politike i zakonodavne regulative koje se donose za nas

 Svjetski dan oboljelih od multiple skleroze datira od 2009. godine, na inicijativu Međunarodne federacije multiple skleroze (MSIF) i zemalja članica MS-a kao jedina globalna kampanja koja zajedno radi na podizanju svijesti o multiploj sklerozi kako bi pružio javnosti informacije o MS-u ali i o tome kako on utječe na živote više od dva milijuna ljudi širom svijeta. Do danas, Svjetski MS dan dostiže razinu uspjeha u više od 67 zemalja širom svijeta, te svake godine i dalje raste. Više o tome možete pogledati na http://worldmsday.msif.org/.

Oboljeli od multiple skleroze (MS) Republike Hrvatske 28. svibnja ove godine također obilježavaju Svjetski MS dan, tematski usmjeren na "Dostupnost“, što podrazumijeva cijeli spektar potreba u životu osobe s MS-om, skrenuti pozornost na politike i zakonodavne regulative koje se donose za nas.

Što to za osobu oboljelu od multiple skleroze mora biti "Dostupno“ reći će oboljeli cijeloga svijeta na taj dan.

Savez društava multiple skleroze Hrvatske također se pridružuje toj svjetskoj akciji te i mi želimo reći što to osobama oboljelim od multiple skleroze Republike Hrvatske kroz zakonodavstvo nije "Dostupno“. Ono što mi možemo učiniti za nas - učinit ćemo baš na "Svjetski MS dan“, 28. svibnja u prostorijama Hrvatskog autokluba, Avenija Dubrovnik 44, Zagreb, u vremenu od 13 do 15 sati.

Uz kratak program obilježit ćemo Svjetski MS dan uz predstavljanje brošure "Poremećaji mokraćnog i reproduktivnog sustava u bolesnika s multiplom sklerozom“ uz svesrdnu pomoć naših medicinskih stručnjaka: prof. dr. Vanje Bašić-Kes i prof. dr. Petra Kes, Udruge za prevenciju i liječenje bolesti bubrega, Hrvatskog društva za neurovaskularne poremećaje, Hrvatskog društva za neuroimunologiju i neurogenetiku, Hrvatskog društva za moždani udar, Klinike za neurologiju KBC Sestre milosrdnice.

Istu ćemo učiniti dostupnom svim osobama oboljelim od multiple skleroze RH, dostavom na kućnu adresu, istu predstaviti široj javnosti promocijom uz nazočnost predstavnika prethodno navedenih Udruga, oboljelih od MS-a, predstavnika svih MS udruga, članica Saveza.

Budite i Vi oni koji doprinosite našem cilju, učinimo medijski "Dostupnu“ informaciju o osobama s MS-om koja je poprilično nedostupna, a tako važna za kvalitetu njihova života.

Unaprijed hvala u ime svih osoba oboljelih od MS-a RH, na odazivu i doprinosu u medijskoj pozornosti u ime svih oboljelih u Republici Hrvatskoj.

 Biserka Zrinski, predsjednica SDMSH

 

Povezane vijesti