Istraživanje koje dokazuje nepostojanje veze između cijepljenja i autizma

"Podaci konzistentno pokazuju da nema nikakve poveznice između autizma, razvojnih poremećaja i cijepljenja, neovisno jeli se cijepljenje provodilo kombinatorno ili pojedinačno. To je samo jedan u nizu dokaza da nema nikakvog razloga izbjegavati imunizaciju“, izjavio je voditelj istraživanja dr. Guy Eslick

 Najnoviji internacionalni pregled znanstvenih istraživanja, koja su uključivala više od 1.2 milijuna djece, negira postojanje veze između razvojnih poremećaja poput autizma i cijepljenja.

Znanstvenici nisu pronašli nikakvu uzročnu ili korelativnu vezu između nastanka razvojnih poremećaja i imunizacije protiv boginja, rubeole, zaušnjaka, difterije, tetanusa i hripavca.

Štoviše, nije pronađena nikakva veza između thimerosala, žive i autizma, koji znaju biti sadržani u cjepivima, a pokret protiv cijepljenja je posebno fokusiran na njih.

Rezultati, objavljeni ovoga mjeseca u znanstvenom časopisu Vaccine, temeljeni su na deset dosadašnjih istraživanja koja su analizirala slučajeve više od milijun djece.

"Podaci konzistentno pokazuju da nema nikakve poveznice između autizma, razvojnih poremećaja i cijepljenja, neovisno jeli se cijepljenje provodilo kombinatorno ili pojedinačno. To je samo jedan u nizu dokaza da nema nikakvog razloga izbjegavati imunizaciju“, izjavio je voditelj istraživanja dr. Guy Eslick.

Strah i zabrinutost oko imunizacije široko je posijala diskreditirana studija iz 1998. godine koja je sugerirala poveznicu između cijepljenja i razvoja autizma. Ne samo da je pobijena ta prva studija, nego su pobijene i sve mnogobrojne pseudoznanstvene studije koje promovira glasan i medijski jako zastupljen pokret protiv cijepljenja. Jedan od važnih faktora opstajanja priče o poveznici autizma i cijepljenja su mnogobrojne slavne osobe koje, svaka iz svojih razloga, promoviraju tu neutemeljenu priču. Jenny Mccarthy, bivša playboy zečica i voditeljica, predvodnica je tog celebrity krda protiv cijepljenja, a Britney Spears, Hugh Hefner, Charlie Sheen, Jim Carey, Alicia Silverstone, samo su neki od poznatih faca koji su joj se pridružile.

Šteta koju pokret protiv cijepljenja čini može biti vrlo ozbiljna jer su zabilježene pojave nekih bolesti koje su se, zahvaljujući cjepivu, činile davnom prošlosti. Na krivu predodžbu kod građana su već djelovali jer nedavno ispitivanje govori kako trećina roditelja, unatoč svim kontra dokazima, vjeruje u povezbnicu cijepljenja i razvoja autizma.

Branimir Šutalo

 

Povezane vijesti