Amorova otrovna strelica: Ženama sam kao muškarac s invaliditetom interesantan samo kao prijatelj

PITANJE: (L. S.) Poštovani, od rođenja sam osoba s invaliditetom. Mnogi smatraju kako sam zgodan, zanimljiv, pametan i još mi daju razne druge komplimente. Imam veliki broj poznanica, s ponekom sam se sprijateljio, a nakon nekog vremena sam želio imati nešto više, jednostavno bi me pogodila Amorova strelica.

Kad sam to god priznao sasvim otvoreno, tada bi se one povukle i rekle da u meni isključivo vide sjajnog prijatelja. Znam, prepadnu se jer misle da je biti u vezi s nekim tko ima invaliditet puno teže nego s ostalom populacijom. Što da promijenim u ovoj situaciji? Jer otvorenost očito nije na cijeni, a meni se ne da igrati igrice.
ODGOVOR
: Ne trebate igrati igrice, samo izvući neke pouke iz prethodnih iskustava. Ako je stari način prepoznat kao pogrešan, okrenuti se novom! Što je novi način?
Mislim da u odnosima trebate biti suptilniji, ne gledati samo sebe pogođenog sudbonosnom Amorovom strelicom, te željeti odmah prijeći na višu razinu odnosa, nego promatrati znakove koje odašilje druga strana. Tu trebate biti oprezni da Vas Amor ne zavara, te da znakove čiste prijateljske naklonosti protumačite kao signal da druga strana gaji osjećaje slične Vašima.
Što, u stvari, znači da Vam se ne da igrati igrice? Da ne želite taktizirati? Da ne želite čekati?
No, u vezama je često upravo to potrebno. U vezi je dvoje različitih ljudi, svaki sa svojim stilom i ritmom. U stvari, prilično je rijetko da im se istovremeno dogodi taj "klik“ i sad su odjednom oboje zaljubljeni, spremni prijeći na višu razinu.
Zato, uvijek morate računati s time da ste tu na "nesigurnom terenu“, tj. da druga strana možda ne dijeli iste osjećaje, kao i s time da je otvoreno obznanjivanje osjećaja, uvijek rizik, jer, kad se to učini, više ne možete natrag.

Vaše dosadašnje iskustvo upravo to potvrđuje. No, kako bez izgovorenog priznanja svojih osjećaja, ispitati osjećaje druge strane?

Osjećaje možemo komunicirati i na drugačiji način: gestama, pogledom, pažnjom... Žene vole da ih se polako, što originalnije osvaja. Često ne žele da sve odmah bude otkriveno ( u tome nema uzbuđenja i draži).
Veza i bez puno riječi može lijepo napredovati prema ljubavnom odnosu, a da se ipak sve zna. Ljubav često govori jezikom tajni.

Možda je za Vas ovo moje razmatranje preromantično ili presladunjavo.
Možda mislite da nema puno veze sa stvarnošću, pa ću Vam zato reći slijedeće: Danas je općepoznato kako ženskom rodu ni u čemu, pa tako ni u vezama, nije problem preuzeti inicijativu.
Stoga se ne morate bojati da, ukoliko Vi ne izađete van s istinom, za Vašu vezu nema šanse. Dapače, možda je upravo obrnuto.

U svom pismu kažete da se prijateljice "prepadnu jer misle da je biti u vezi s nekim tko ima invaliditet puno teže nego s ostalom populacijom“.
Zar tu nisu potpuno u pravu? Nije svatko spreman na takav život i bolje je da se ta tema odmah stavi na svoje mjesto.
Dobro je da i Vi to znate, koliko god Vam bilo razočaravajuće ili bolno.
To je pošten odnos bez igrica. To je prijateljstvo.

Ipak, vjerujte, onoj koja Vas zavoli na drugačiji način, Vaš invaliditet neće nimalo smetati. Bit će spremna na sve teškoće koje će morati s Vama proći.
Jer, ljubav je spremna na žrtvu. Štoviše, ljubav ne vidi žrtvu tamo gdje je drugi vide.
To je živa istina i, za Vas, dobra vijest za kraj. Možda malo sladunjava? Koga smeta!?

Odgovara: Vesna Hari, dipl. soc. rad., Zadruga 'Martinov plašt'

Napomena: Pitanja za rubriku Kutak za stručnjake šaljite na: mladen.kristic@in-portal.hr