Roditelji mladiću s intelektualnim teškoćama zabranjuju brak jer "ne može shvatiti bračne obveze"

Kao roditelji, vodili su svakodnevnu brigu o svim Michaelovim životnim potrebama, što je uključivalo i stalnu liječničku i psihološku skrb. Michael na sudu nije proturiječio roditeljima, priznao je da povremeno njegovo ponašanje nije bilo uzorno, ali isto tako kategorički zahtijevao svoje temeljno ljudsko pravo, a to je pravo na samostalne odluke

 

Slučaj nije prošao nezapaženo u američkim medijima jer postavlja jedno vrlo škakljivo etičko pitanje: imaju li osobe koje ne mogu brinuti o sebi pravo na brak i osnivanje obitelji?

Referentna osoba za ovu etičku nedoumicu odaziva se na ime Michael O'Brien, 27 je godina star, i jedino što bi trebalo osporiti njegovo pravo na brak sa ženom koju voli jest činjenica da je muškarac s intelektualnim teškoćama.

Nekome bi se, u svjetlu sve žešće i učinkovitije borbe za prava osoba s invaliditetom na globalnoj razini, ova nedoumica mogla učiniti smiješnom, no Michaelu brak s voljenom ženom, i to sudskim putem, pokušavaju zabraniti njegovi vlastiti roditelji! Na sreću, odluku prvostupanjskog suda u američkoj državi Minnesoti da "Michael O'Brien nije u stanju razumjeti značenje, prava i obveze braka" poništilo je Žalbeno vijeće, s obrazloženjem kako postupak dokazivanja nesposobnosti za bračnu zajednicu nije proveden sukladno zakonu.

Opisujući brak kao temeljno pravo svakoga tko ima dovoljno mentalnih sposobnosti da shvati uvjete bračnog ugovora, Žalbeno je vijeće naložilo okružnom sudu da preispita slučaj iznova i sljedeći put donese pravorijek na temelju činjenica i dokaza, a ne kao u prethodnom slučaju – na zahtjev navodno zabrinutih roditelja.

"Ovdje nije riječ o tome hoće li Michael O'Brien biti dobar muž ili ne. Priznajem, Mike je dobar dečko sa značajnim problemima. Ali, pravo na sklapanje braka dopušteno je ubojicama u zatvoru, a to se pravo osporava Michaelu koji nikada nije bio u sukobu sa zakonom", rekao je odvjetnik Steve Beseres.

Judith i Timothy O'Brien svjedočili su na sudu da njihov sin ima 'ozbiljnih mentalnih problema', bipolarni poremećaj, te da je hiperaktivan i ponekad agresivan. Stoga su i izrazili žaljenje zbog odluke Žalbenog vijeća jer su, eto, često bili žrtvama nekontroliranog bijesa svoga sina pa se sada s razlogom plaše da bi takvo ponašanje mogao ponoviti i u braku

Kao roditelji, vodili su svakodnevnu brigu o svim Michaelovim životnim potrebama, što je uključivalo i stalnu liječničku i psihološku skrb. Michael na sudu nije proturiječio roditeljima, priznao je da povremeno njegovo ponašanje nije bilo uzorno, ali isto tako kategorički zahtijevao svoje temeljno ljudsko pravo, a to je pravo na samostalne odluke.

Sudski psihijatrijski vještak rekao je da Michael funkcionira na razini ispod 71 kvocijenta inteligencije i da je problem u tome što njegovo pravo na neovisnost ograničava činjenica da su njegove mentalne sposobnosti na razini desetogodišnjeg djeteta.

U međuvremenu, Michael se sa zaručnicom - s kojom je uzgred u vezi već tri godine - viđa nekoliko puta mjesečno, zaljubljeni su preko ušiju, i ne odustaju od nakane da razmjene bračne zavjete. No, za određivanje datuma vjenčanja smetaju im pravne barijere koje su postavili Michaelovi roditelji.

Odvjetnik Beseres rekao je kako vjeruje da roditelji njegovog klijenta imaju srce na pravom mjestu, ali su njihove emocije na klimavim pravnim nogama.

"Ne mislim da roditelji žele učiniti bilo kakvo zlo", rekao je odvjetnik. "Svi mi želimo učiniti sve što možemo za svoju djecu, ali ponekad to nije dovoljno dobro."

M. Kristić