Vladimir Nišević: Poslovni dnevnik bori se za bolji položaj osoba s invaliditetom na tržištu rada

"Želimo studentima s invaliditetom omogućiti da što lakše uđu na tržište rada i možemo reći, s obzirom na broj poslodavaca partnera koji su se uključili u projekt 'Iskustvo zlata vrijedi', kako smo u tome već uspjeli", kaže pomoćnik glavnog urednika Poslovnog dnevnika


 

Poslovni dnevnik je prošle godine pokrenuo projekt 'Iskustvo zlata vrijedi' kojim su u prvoj godini projekta omogućili svim redovnim studentima da steknu prva radna iskustva u nekim od uglednih hrvatskih kompanija. Projektu se pridružio niz partnera, a među njima 18 velikih i uglednih tvrtki, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava RH, Zavod za vještačenje, rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, SOIH kao krovna udruga osoba s invaliditetom u Hrvatskoj te Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom 'Zamisli'.

Vladimir Nišević, pomoćnik glavnog urednika Poslovnog dnevnika, u razgovoru za In-Portal kaže kako su želljeli podići projekt na višu razinu te su odlučili mogućnost prakse ponuditi redovnim studentima s invaliditetom.

"Kako oduvijek smatramo da mediji, posebice oni poslovni, pored informativne imaju i važnu ulogu u poticanju društveno odgovornog poslovanja, bio je to prirodan korak za nadogradnju našega projekta. Interes je izuzetno velik i u nepunih 14 dana dobili smo 20-ak prijava studenata s invaliditetom. To je od zajednice, koja je inače u nekoj mjeri samozatajna i povučena, odlična reakcija koja samo potvrđuje kako je ova akcija više nego vrijedna i prepoznata kao nešto što je studentima s invaliditetom trebalo", kaže Nišević.

Vladimir Nišević (u sredini) s Lidijom Hrastić-Novak i ministrom Mirandom Mrsićem

Projekt 'Iskustvo zlata vrijedi' u budućnosti bi se mogao nastaviti, budući da Nišević napominje kako su partneri poslodavci u ovaj projekt ušli s punim povjerenjem u Poslovni dnevnik i siguran je da će stoga podržati daljnju inicijativu. S druge strane, kako je ovaj projekt odlično odjeknuo u zajednici poslodavaca, očekuju da će se s vremenom javiti i tvrtke zainteresirane da nastave suradnju sa studentima s invaliditetom nevezano uz projekt. Isto tako će i Poslovni dnevnik, kao i dosada, nastaviti poticati društveno odgovorno poslovanje nevezano uz pojedine projekte.

"Očekivanja od projekta su dvostruka. S jedne strane želimo studentima s invaliditetom omogućiti da što lakše uđu na tržište rada i možemo reći, s obzirom na broj poslodavaca partnera koji su se uključili u projekt, kako smo u tome već uspjeli. S druge strane želimo biti dio šire priče, a ona je vezana uz promjenu percepcije o osobama s invaliditetom među poslodavcima. Želimo osobama s invaliditetom pomoći da dobiju podjednaku priliku na tržištu rada kakvu imaju i svi ostali. Kako akcija traje do 15. lipnja nadam se da će svi studenti s invaliditetom koji to još nisu napravili iskoristiti priliku i prijaviti se na naš natječaj", zaključio je Nišević.

Piše: Božica Ravlić

Foto: Marko Prpić/PIXSELL 

 

Povezane vijesti