'Pomozimo djeci s invaliditetom': Sramotan odnos vlastodržaca prema pravobraniteljici Anki Slonjšak

In-Portal u cjelosti prenosi otvoreno pismo inicijative 'Pomozimo djeci s invaliditetom' u kojemu se od vlasti traži da razmotre i primjene preporuke iz Izvješća pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak

Anka Slonjšak u društvu novinarke In-Portala Božice Ravlić na prosvjedu roditelja okupljenih u Facebook grupu 'Pomozimo djeci s invaliditetom' na Markovu trgu ovog siječnja


Poštovana pravobraniteljice, poštovana gospođo Slonjšak.

Prisjetite se kako je bilo prošle godine kad se raspravljalo o Izvješću Vašeg ureda u Hrvatskom saboru. Raspravljalo se o djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom dok je u sabornici sjedilo sedam ili osam zastupnika. U tom trenu na klupi predviđenoj za članove Vlade, dakle predviđenoj za onu instituciju koja je zadužena za predlaganje zakonskih regulativa koje utječu na naše živote, nije bilo nikoga! Istina, nisu obvezni doći ali je zaista ružno vidjeti da nitko nije osjetio moralnu potrebu da dođe poslušati!

Naravno, poslije su radi medija i publike puni razumijevanja za Vaše izvješće i hvale za Vaš rad, ali čim se treba nešto mijenjati ponovno su šutljiva i protivna većina. Jedan od njih je bio rekao; "Mi smo svi senzibilizirani za probleme djece s teškoćama u razvoju (DSTUR) i osoba s invaliditetom (OSI)".

Podršku roditeljima na prosvjedu na Markovu trgu od političara dao je samo laburist Branko Vukšić

Žalosno je što ni on a ni ostali ne shvaćaju da ova naša populacija nije u problemima nego je izrazito diskriminirana u odnosu na druge, a nažalost i u odnosima između sebe, i kao takvi ne trebaju senzibiliziranost samo pred kamerama. Nama treba ono što se usvojilo kroz UN deklaraciju o pravima OSI, Ustav RH, Nacionalnu (doduše nevažeću) strategiju. Nama treba poštivanje zakonske regulative, nama treba malo ljudskosti, potpore, suradnje i razumijevanja za pravo stanje.

A pogledajmo realno kako se oni odnose prema nama OSI i DSTUR . To je daleko od ljudskosti. Po njima mi smo nitko i ništa. I nas takvih ima oko 520.000 tisuća. Kad kažem oni onda mislim na sve nazočne za vrijeme čitanja Vašeg izvješća u saboru i na one koji su trebali biti tu ali su "opravdano spriječeni“. I to njih 142 od 151. I ja sam tada, gledajući sjednicu Sabora na kojoj je meni draga osoba podnosila izvješće o našim pravima. osjetio neizmjernu tugu i osjećaj da sam za njih manje vrijedan.

Tugu mi je izazvao osjećaj omalovažavanja koje su Vama, draga pravobraniteljice, i ne samo Vama nego svim DSTUR i OSI, priuštili saborski zastupnici. U trenutku podnošenja izvješća pokazali su nam svoju navodnu osjetljivost svojim prisustvom u saborskim klupama. Količina prisutnih u klupama jednaka je količini brige i osjećaja za naše probleme.

Draga pravobraniteljice, ja vas molim u svoje i, vjerujem, u ime velike većine DSTUR i OSI, da prilikom podnošenja sljedećeg izvješća i Vi kao i oni napustite sabornicu ili pričekate dok se uvažena gospoda ne vrate na svoja radna mjesta. Ako oni ne poštuju Vas i nas, zašto da mi poštujemo njih? I tako ćete, gospođo pravobraniteljice, najbolje štititi moja i naša prava i pokazati nazočnima da nas ne smiju diskriminirati. Ako njih ne zanimamo mi, onda ni oni ne zanimaju nas. Ne znam ni sam kako nazvati ovakvo ponašanje. Kad razgovarate s nekim i on ili ona ili oboje u jednom trenutku ničim izazvani okrenu leđa i napuste mjesto sastanka. Da li je to moralno, da li je to kulturno, da li je to ljudski?

Zašto ovo navodim? Pa iz prostog razloga što sam ovakvo ponašanje gledao u prosincu 2013 godine u našem Saboru, kao i Vi.

Vi ste, poštovana pravobraniteljice, nakon šest mjeseci otkako ste sa svojim timom napisala Izvješće o radu za 2012. godinu i dostavila ga Saboru, došli u isti da sabornike usmeno upoznate sa stanjem u oblasti skrbi za djecu s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. A poštovana gospoda sabornici Vam okrenu leđa i napuste sabornicu. I onda se jedan po jedan ili jedna po jedna vrate u klupe, desetak minuta nas uvjeravaju kako su oni zabrinuti za našu sadašnjost, a još više za našu budućnost i onda se vrate u saborski kafić. Ako ovakvo ponašanje nije diskriminacija onda ne znam što jest. Kad se ovako ponašaju prema pravobraniteljici i njenom timu, kakvo im je tek mišljenje i ponašanje prema nama običnoj djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom?

Zato Vas, uvažena gospođo Slonjšak, u svoje osobno ime i u ime nadam se velike većine osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja MOLIM da prilikom podnošenja izvješće za 2013. godinu u Hrvatskom državnom saboru sačuvate i Vaše i naše dostojanstvo.

Budete li dozvolili da Vaše izvješće kao prošle godine sluša pet-šest zastupnika onda ste i Vi djelomično odgovorna za ovakav odnos prema nama. MOLIM Vas da ne podnosite izvješće ako u sabornici po Vašoj procjeni ne bude natpolovična većina zastupnika. Poštovana, molim Vas zaustavite izlaganje i zamolite predsjedavajućeg da Vam osigura kvorum ili sami pričekajte dok se uvažena gospoda ne vrate na svoje radno mjesto. Pokažite ovakvim postupkom da je odnos i vladajućih i oporbenih prema nama i našim problemima isti. KRIMINALAN.

Piše: Ante Puljević, Inicijativa 'Pomozimo djeci s invaliditetom'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL