Tko blokira dodjelu stipendija studentima s invaliditetom?

Pravobraniteljici za OSI, Anki Slonjšak, pritužilo se više studenata s invaliditetom da još uvijek nije raspisan natječaj za stipendije za studente s invaliditetom koji pohađaju preddiplomske, diplomske i integrirane sveučilišne studije

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom zaprimila je očitovanje Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu na svoje upozorenje vezano uz činjenicu da još uvijek nije raspisan natječaj za stipendije za studente s invaliditetom koji pohađaju preddiplomske, diplomske i integrirane sveučilišne studije. Iz Nacionalne zaklade pravobraniteljicu su obavijestili da će se održati sjednica Upravnog odbora Zaklade na kojoj će se raspisati natječaj za dodjelu 437 studentskih stipendija. U sklopu natječaja bit će zasebna kategorija za osobe s invaliditetom kojima je namijenjeno 60 stipendija od 1.000 kuna mjesečno. Također su naveli da će nakon objave rezultata natječaja, svim dobitnicima stipendija odmah retroaktivno isplatiti više mjesečnih rata odjednom.

Izostanak potpore studentima s invaliditetom

Pravobraniteljici za osobe s invaliditetom pritužilo se više studenata s invaliditetom da još uvijek nije raspisan natječaj za stipendije za studente s invaliditetom koji pohađaju preddiplomske, diplomske i integrirane sveučilišne studije. Na tu činjenicu su nas upozorili i iz Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu koji su nas upoznali i s obrazloženjem Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da je tu kategoriju prenijelo u nadležnost Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu i da se raspisivanje natječaja očekivalo u siječnju. Budući da do polovice travnja natječaj unatoč tome nije raspisan, a naknadnih očitovanja nije bilo, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom upozorila je na neprihvatljivost izostanka potpore studentima s invaliditetom i zatražila informacije o tome hoće li se, kada i u kojem opsegu natječaj raspisati.

Uključivanje u društveni život

Pravobraniteljica je ujedno upozorila nadležne da je činjenica neraspisivanja natječaja u kategoriji studenata s invaliditetom korak unatrag u dosegnutoj razini zaštite osoba s invaliditetom u sustavu visokog obrazovanja. Podsjetila je i na odredbe Ustava Republike Hrvatske (NN, br. 85/10) koji u članku 65 navodi da je svakomu dostupno, pod jednakim uvjetima, srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje u skladu s njegovim sposobnostima, dok članak 57 kaže da država posvećuje posebnu skrb zaštiti osoba s invaliditetom i njihovu uključivanju u društveni život.

Stipendije za studente s invaliditetom su oblik posebne skrbi koja omogućuje da i studentima koji zbog svog invaliditeta imaju povećane troškove studiranja bude dostupno visokoškolsko obrazovanje na ravnopravnoj osnovi s drugima stoga vjerujemo da će sukladno očitovanju Nacionalne zaklade studenti s invaliditetom tu skrb i ostvariti.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i dalje će pratiti razvoj situacije i realizaciju plana.

In-Portal

Foto: Patrik Macek/PIXSELL