Poziv na buđenje: Tisuće osoba s najtežim invaliditetom žive ispod donje granice siromaštva

"Naknade s osnova invaliditeta, čija je svrha uključivanje osoba u svakodnevni život, u praksi postaje jedini izvor prihoda za cijele obitelji pa tako opća, teška socijalna slika posredno nepovoljno utječe i na te osobe i na te obitelji", naglasila je pravobraniteljica za OSI

 

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak upozorila je na iznimno težak materijalni položaj osoba s invaliditetom.

U prošloj godini porastao je broj pritužbi na teškoće u ostvarivanju materijalnih prava i podmirivanju troškova stanovanja, što pokazuje da je došlo do daljnjeg osiromašivanja obitelji čiji su članovi osobe s invaliditetom do te razine da im je ugrožena egzistencija, upozorila je pravobraniteljica u Hrvatskom saboru podnoseći izvješće o svom radu za 2013.

"Naknade s osnova invaliditeta, čija je svrha uključivanje osoba u svakodnevni život, u praksi postaje jedini izvor prihoda za cijele obitelji pa tako opća, teška socijalna slika posredno nepovoljno utječe i na te osobe i na te obitelji", naglasila je Slonjšak.

Navela je da samo 22 tisuće osoba s najtežim invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju ostvaruju pravo na osobnu invalidninu od 1250 kuna kojom trebaju podmirivati troškove koji proizlaze iz invaliditeta.

Pravobraniteljica je lani u 1914 aktivnosti imala 2444 postupanja, što je u odnosu na prijašnje godine više za 20 posto.

Najčešće pritužbe odnosile su se na područje socijalne zaštite, pristupačnosti, zapošljavanja i rada, zdravlja i obrazovanja. Tužitelji su bili iz cijele Hrvatske, najviše iz grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Sustav obrazovanja i dalje je jedno od pet područja najčešćih pritužbi, u zdravstvu se i dalje bilježe negativni trendovi teške dostupnosti svih zdravstvenih usluga.

Prošlu je godinu obilježilo nezadovoljstvo osoba, odnosno roditelja djece s teškoćama nedostupnošću ortopedskih i drugih pomagala. Neka od njih i dalje se uskraćuju osobama koje se ne obrazuju i ne rade, kao da osobe koje su zbog svojih oštećenja nezaposlene, odnosno srednje i starije životne dobi ne trebaju pomagala, upozorava Slonjšak.

U pogledu pristupačnosti svijest društva i dalje je niska.

U Zagrebu, na potezu od Trga bana Jelačića do Britanskog trga, samo su tri trgovine pristupačne za osobe koje se kreću invalidskim kolicima, rekla je pravobraniteljica.

Slonjšak navodi da kapaciteti Ureda pravobrabiteljice nisu povećavani četiri pune godine što otežava terensko djelovanje a da zbog smanjenih sredstava za hladni pogon udruge osoba s invaliditetom sve češće zatvaraju svoja vrata.

In-PortallHina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

Povezane vijesti