Udruga Rina: I životinje s invaliditetom imaju pravo na dostojanstven život

Udruga će na Cvjetnom trgu zainteresiranim građanima govoriti o važnosti sterilizacija i kastracija životinja, redovitih cijepljenja, zašto udomiti, a ne kupiti, prednostima udomljavanja starijih životinja te razbijanju predrasuda o psima i macama s invaliditetom

 

“Ljubav se ne kupuje” naziv je manifestacije u sklopu koje će Udruga RINA na Cvjetnom trgu do nedjelje 22. lipnja predstaviti svoj rad.
Od 2008., otkad su registrirani, s ulica grada spasili su 650 životinja. I sve to rade volonterski.
- Grad Zagreb u 2014. godini sufinancira nas sa 17.000 kuna, što je dovoljno za osnovnu obradu 24 psa (cijepljenje protiv zaraznih bolesti i bjesnoće, čipiranje, sterilizacija i jednokratna zaštitu od parazita), te sa 10.000 kuna isključivo za potrebe sterilizacije 50 mačaka. Ne bismo opstali bez donatora, građana grada Zagreb, ali i onih ih cijele Hrvatske. Za hranu, liječenje, ampule, zdjelice, cijepljenje zaraznih bolesti pasa i mačaka, plaćeni smještaj životinja, troškove prijevoza i ostalih potrepština moramo se sami snaći i ovisimo isključivo o donacijama pojedinaca i vlastitim sredstvima. Financijska situacija iznimno je teška, no još uvijek smo puni ljubavi, entuzijazma, imamo veliku volju i želju, želimo se žrtvovati zbog napuštenih životinja - kaže Marija Jakopanec, predsjednica udruge RINA.
Trenutno skrbe o 23 psa i 14 maca, među kojima su i teško udomljive  životinje zbog svoje starosti, veličine, boje i invaliditeta, o kojima volonteri vode posebnu brigu.
- Brinemo se i o slijepim i slabovidnim životinjama, koje unatoč invaliditetu mogu imati lijep i ispunjen život - ističe Marija Jakopanec.
Zainteresiranim građanima govorit će o i važnosti sterilizacija i kastracija životinja, redovitih cijepljenja, zašto udomiti, a ne kupiti, prednostima udomljavanja starijih životinja te razbijanju predrasuda o psima i macama s invaliditetom.
Upravo njima posvetili su glavno događanje, “I mi zaslužujemo svoju šansu”, koje će se održati u subotu 21. lipnja od 10 do 15 sati.
VLM
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

 

 

Povezane vijesti