Uvala Maslinica: Plaža uređena za osobe s invaliditetom, no u Hrvatskoj ih je i dalje skandalozno malo

"Oprostite što ću ovo izgovoriti, ali naše jedinice lokalne i regionalne samouprave više brige ulažu u uređenje plaža za pse, nego plaža za osobe invaliditetom", ustvrdila je saborska zastupnica Ana Komparić Devčić 

 

Prošlog su tjedna obavljeni završni radovi na izgradnji plaže za osobe s invaliditetom i kupače smanjene pokretljivosti na plaži Maslinica. Nastavak je to kontinuiranih ulaganja u osiguravanje pristupačnosti osobama s invaliditetom na području Grada Labina.

Ovu investiciju, vrijednu 328.182,13 kuna s PDV-om, sufinancira Ministarstvo turizma s bespovratnim sredstvima u iznosu od 77.240 kuna kroz Program unapređenja turističkog sektora 'Korak više', dok su sredstva za ostatak iznosa investicije u iznosu od 250.942,13 kuna osigurana u proračunu Grada Labina.

U sklopu radova izvedeno je strojno uklanjanje postojeće stare rampe, strojno uklanjanje stijena, strojni iskop u moru do nosivih stijena, izrada dvostrane oplate te betoniranje obalnih zidova plaže, izrada jednostrane oplate te betoniranje zida rampe, nasipavanje tucaničke podloge, betoniranje te u konačnici izrada i postava inox ograde.

Nema dvojbe kako će novonapravljena plaža podići turističku ponudu u tom dijelu Hrvatske.

Bilo bi lijepo da se i ostale turističke destinacije diljem naše obale vode ovim svijetlim primjerom.

Tek da podsjetimo, ovih je dana saborska zastupnica Ana Komparić Devčić (SDP) podigla priličnu prašinu kada je - u raspravi nakon izvješća pravobraniteljice za OSI Anke Slonjšak - upozorila da Hrvatska ima tek osam (!) plaža prilagođenih osobama s invaliditetom.

"Oprostite što ću ovo izgovoriti, ali naše jedinice lokalne i regionalne samouprave više brige ulažu u uređenje plaža za pse, nego plaža za osobe invaliditetom", ustvrdila je Komparić Devčić.

Plaža Kostanj u Rijeci prva je plaža posebno opremljena za osobe sa invaliditetom u Hrvatskoj. Valja spomenuti i plaže u Rovinju, Novom Vinodolskom, Splitu..., no to je ipak skandalozno malo uzme li se u obzir činjenica da građani s invaliditetom čine oko 12 posto sveukupnog stanovništva Hrvatske. Dakle, više od pola milijuna osoba s invaliditetom koji žive u Lijepoj našoj zaslužuju barem po jednu plažu u svim većim turističkim odredištima diljem jadranske obale.

M. Damjanović