Bolnica za medvjediće: Kako djecu privoljeti na odlazak liječniku?

 

U zagrebačkom parku Zrinjevac 24. lipnja od 9 do 19 sati održava se akcija za djecu "Bolnica za medvjediće".

Organizatori su Europska medicinska studentska asocijacija (EMSA) i Studentska sekcija Hrvatskog liječničkog zbora (SSHLZ). U centralnom dijelu parka Zrinjevac postavljena su dva šatora. Prvi će biti uređen kao čekaonica u kojoj će djeca crtati, igrati se i pričati sa studentima. Nakon toga otići će u ordinaciju gdje će studenti uz upotrebu raznih medicinskih pomagala i uz pomoć djece izliječiti njihove plišane igračke.

Projekt je nastao u Švedskoj s ciljem smanjivanja straha djece od odlaska liječniku. Radi se o modelu bolnice u kojoj je studentima medicine povjerena odgovorna uloga liječnika, a djeci, starosti od 3 do 12 godina, uloga roditelja njihovih bolesnih medvjedića. Na ovaj način djeca u jednoj drugačijoj ulozi prisustvuju situaciji koja najčešće u stvarnom životu ulijeva nepovjerenje i strah. Djeca se boje onoga što ne razumiju, stoga student tijekom pregleda medvjedića nastoji djetetu objasniti zašto koristi stetoskop, pregledava grlo, prepisuje lijek. Nakon što se uspostavi kontakt s djetetom student razgovara s njim i o njegovim osobnim iskustvima i navikama; o tome što voli jest, koja igra mu je najdraža, a na kraju i o njegovim iskustvima s bolesti i odlasku liječniku te mu pri tome daje savjet o zdravoj prehrani i higijeni.
Nakon uspješno obavljenog posla svako dijete dobit će diplomu za hrabrost koja će služiti kao uspomena, a možda i motiv da sljedeći posjet doktoru bude manje stresan.

In-Portal