Skandalozno: Mladiću s Downovim sindromom zbog invaliditeta zabranjeno bavljenje profesionalnim sportom

 

Mladić s Downovim sindromom podigao je sudsku tužbu jer mu je uskraćeno pravo da se bavi sportom zbog svog invaliditeta.

Nakon što je četiri godine trenirao borilačke vještine, 24-godišnji Garret Holeve, mladić s Downovim sindromom, odlučio je prijeći na višu kompetitivniju razinu. Njegova nastojanja su zaustavljena kada je Garretu onemogućeno da prijeđe s egzibicijskih mečeva na amaterske natjecateljske mečeve samo zato što ima Downov sindrom.

Garret se prijavio za turnir koji se održavao prošlogodišnjeg kolovoza, ali je događaj boksačka federacija Floride u zadnji tren otkazala, prema Garretu, isključivo zbog njegovog invaliditeta.

Garret Holeve nije htio prihvatiti odluku i odlučio je tužiti državnu regulatornu agenciju i dvije nadležne organizacije za organizaciju borilačkih sportova za diskriminaciju zbog invaliditeta.

Iz borilačkih organizacija su Holeveu odgovorili da se može isključivo boriti u egzibicijskim mečevima u kojima neće biti bodovanja ni pobjednika.

"Sve što želim raditi želim da bude plod mojih odluka. Godinama sam naporno trenirao i zaslužujem pravi netjecateljski meč“, rekao je Garret.

Slučaj Garreta Holeva izazvao je pozornost američke javnosti.

On-line peticija koja traži od nadležnih tijela da omoguće Garretu nastup na natjecateljskim mečevima skupila je oko 3000 potpisa.

"Garret je nedvosmisleno diskriminiran zbog svog invaliditeta, u ovom slučaju Downovog sindroma“, izjavila je Sarah Heart Weir iz Nacionalnog udruženja za Downov sindrom koji Garretu pomaže pri tužbi.

"Garret samo traži punu inkluziju i pravo na participaciju u sportu koji voli i godinama trenira. Bit ćemo uz Garreta i njegovu obitelj u njegovoj borbi da ostvari svoje nade i snove.“

Branimir Šutalo

 

 

Povezane vijesti